24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

A leggusztustalanabb ételek

Új, undorító ételeknek szentelt múzeum nyílt Svédországban. A kiállítás megkérdőjelezi, mit tart a társadalom undorítónak. „Gusztustalannak” tekintett ételeket mutat be, pl. a nyüves sajtot, a bikapéniszt és az egér bort.

Indonéziai specialitás a sült gyümölcsevő denevér

A malmö-i Gusztustalan Ételek Múzeuma tele van egzotikus és undorító ételekkel. Kihívása ez a nyugati ízlésnek, rávilágítva egyben az étkezés kulturális ütközőpontjaira is. A gusztustalanság végül is viszonylagos: a múzeumban bemutatott ételek nagyobb része egyes kultúrákban csemegének számít.

Az evolúcióban az undor segítségével kerültük el a betegségeket és a nem megbízhatónak tartott ételeket – olvasható a múzeum honlapján. – Az undor a hat emberi alapérzelem egyike. Mindenki tapasztalja, de egyénileg eltérő az, ki milyen ételeket talál undorítónak. Ami az egyik embernek különleges finomság, attól a másik akár még iszonyodhat is. A Gusztustalan Ételek Múzeumában a látogató felfedező utat tehet az ételek világába. Valóban ehetetlen az az étel, amit eddig annak tartottunk? Segítheti az undorfelfogásunk módosulása a környezetet nem romboló, fenntartható ételek elfogadását?

80 ételt állítottak ki, egyeseket meg is lehet szagolni és kóstolni. Látható pl. a surströmming (svéd fermentált hering), a cuy (perui sült tengerimalac), a casu marzo (szárdíniai nyüves sajt), a hákarl (izlandi rohasztott cápahús) és a durian (a hírhedt thaiföldi büdös gyümölcs). Itt van a nyugati kultúrákban általánosan elfogadott vegemite avagy marmite (sörcefréből készült szendvicskrém) és a medvecukor is, noha számosan irtóznak ezektől. – A hústermelésünk borzasztóan rombolja a környezetet. Sürgősen el kell kezdenünk alternatívákat keresni. Ha tudunk változtatni azon, melyik ételt érezzük gusztustalannak és melyiket nem, az potenciálisan segítheti az áttérésünket a fenntarthatóbb fehérjeforrásokra – mondta dr. Samuel West, a múzeum kurátora.

A bikapénisz

Sok kultúrában él a hiedelem, hogy a pénisz fogyasztása férfiasságot, egészséget és erőt hoz; mindenesetre sovány hús. Különösen a keleti kultúrákban elterjedt a bika, az ökör, a jak és a bivaly péniszének fogyasztása, ideértve Kínát, elsősorban Pekinget is. A pekingi Guolizhuang étterem péniszre specializálódott: kínálnak bika-, bivaly-, de még fóka- és kígyópéniszt is. Ez a hús állítólag párolva vagy lassan főzve a legjobb, különben könnyen rágós, inas marad…

A casu marzo (nyüves sajt)   

Ennek a birkasajtból készült szárdíniai specialitásnak a neve rothadt/büdös sajtot jelent. Élő nyüvek vannak benne, a fermentálódást segítendő. A sajtkukac-lárvák emésztése révén a sajt a szokásos fermentálódásnál tovább, a lebomlásig érik. A puha sajtból némi folyadék szivárog…

A száznapos tojás 

Ázsia csemegéje, a száznapos/százéves/ezeréves tojás úgy készül, hogy kacsa-, csirke- vagy fürjtojást agyag, hamu, só, égetett mész és rizskorpa keverékébe tesznek hetekre vagy akár hónapokra. A tojás sárgája sötétzöld/szürke lesz és csípős ízt kap, mert kénhidrogén és ammónia keletkezik közben. A fehérje sötétbarna, áttetsző, sós ízű géllé alakul.

A durian    

Az átható szagú gyümölcs Thaiföldön, Indonéziában és Malajziában a legelterjedtebb. Sok kultúrában „a gyümölcsök királyának” tartják; sokan mások meg az erős szagot kellemetlennek, romlott hagymára, terpentinre és kezeletlen szennyvízre emlékeztetőnek vélik. A szagló gyümölcsöt sok ázsiai szállodából kitiltották.

A sült gyümölcsevő denevér 

Szokásos étel ez a Csendes-óceán mentén, Indonéziában, Thaiföldön, Vietnamban és Guam szigetén. Alacsony a zsír-, és magas a fehérjetartalma. Sokféleképpen készítik el: zöld csili paprikával főzve vagy egészben kisütve bő olajban. Guam csemegéje a Mariana-szigeteki repülőkutya, a fajra pedig annyian vadásznak, hogy mára veszélyeztetetté vált. Az 1999-es oxfordi ételenciklopédia szerint a gyümölcsevő denevér íze olyan, mint a csirkéé, és „ez a tiszta állat kizárólag gyümölcsöt fogyaszt”.  A denevérnek főzéskor erős, vizelethez hasonló szaga van, ami sör, fokhagyma vagy csili paprika hozzáadásával csökkenthető.

A kale pache 

A kale pache Afganisztánban, Albániában, Örményországban, Bulgáriában és Mongóliában tehén- vagy birkafejból, -lábból és gyomorból készült hagyományos étel. Országonként más és más variációi vannak. Iránban és Afganisztánban teljes birkafejből és –csülkökből készítik, citrommal és fahéjjal ízesítik. Reggelire fogyasztják.

A kopi luwak 

A maláji pálmasodró kávéfák tetején élő, kávébabbal táplálkozó cibetmacska összegyűjtött ürülékéből készül a világ legdrágább kávéja. A kávémániások szerint azért hihetetlenül finom, mert a cibetmacska csak a legjobb kávébabokat eszi meg, az ürüléke pedig jótékonyan módosítja a kávébab összetételét. A londoni Harrods áruházban egy 125grammos Kopi Luwak tasak 250 fontba kerül.

Az egér bor

Kínai és koreai specialitás a rizsbor ízesítése egérbébikkel. Kétnapos egereket dobnak az üvegbe, és kb. egy évig hagyják fermentálódni. Az italnak gyógyhatást tulajdonítanak. Állítólag különösen hatékony asztma és májbetegségek ellen. Az íze benzinre emlékeztet. Miután megisszák az italt, az egereket is többnyire elfogyasztják.

A natto

Ez a hagyományos japán reggeli étel szénabacilussal fermentált szójababból készül. Erős szaga és íze van, az állaga ragacsos, nyálkás. Szójaszósz, japán mustár és téli sarjadékhagyma jár hozzá.

A su callu sardu 

Ez a másik szárdíniai sajt olyan egyedi módon készül, hogy csak pár cég állíthatja elő. A kecskegida anyatejjel (nyers kecsketejjel) telt gyomrának egyik végét madzaggal lekötik, majd 2-4 hónapig érlelik. A sajtot azután a gyomorral együtt szeletelve kenyéren vagy zsírban kisütve eszik meg…

Forrás: thedrinksbusiness.com

Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
További anyagok