27 °C, Budapest
27 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
22°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Egy orvosprofesszor azt állítja, hogy a csokoládé a legjobb orvosság a köhögésre

Most vagyunk abban az évszakban, amikor sokezer ember csúnya köhögéssel küszködik.
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK, NÉZD MEG TÉMÁINKAT! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass.

Az elmúlt években az emberek leginkább a köhögéscsillapító sziruphoz nyúltak e kellemetlen tünetek enyhítésére.

Pedig lehet, hogy jobban járunk, ha inkább egy tábla tejcsokoládéval kényeztetjük magunkat, ha hinni lehet egy vezető egészségügyi szakembernek.

Alyn Morice professzor szerint, aki  a Hull-i Egyetem szív- és érrendszeri és légzési kutatásainak vezetője, valamint a Nemzetközi Köhögéskutató Társaság alapító tagja, a csokoládéval jobban kezelhető a köhögés és a légzési nehézségek, mint a hagyományos gyógyszerekkel.

„A csokoládé csillapítani tudja a köhögést,” mondta Morice professzor a MailOnline-nak.

„Tudom, hogy ez úgy hangzik, mintha gyereknek szóló mese lenne, de független klinikusként, aki évek óta kutatja a köhögés mechanizmusát, biztosíthatom önöket, hogy a bizonyítékok olyan szilárdak, mint egy tábla gyümölcsös-diós csokoládé."

Következtetéseit az Európában valaha végzett legnagyobb, recept nélküli köhögéscsillapító szer valós világban végzett (nem klinikai) kísérletére alapozta.

Legyél a szerkesztőnk - regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket, csak nálunk! FILTER.HU

Mindez a csokoládé irritációt csökkentő, bevonó réteget képező tulajdonságának tulajdonítható.

Az „édes kezelés” ragadós állagának köszönhetően bevonatot képez a torok idegvégződésein, amely segít a köhögési inger megfékezésében.

A 163 emberen végzett vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy azoknál, akik a kakaóalapú gyógyszert szedték a hagyományos gyógyszer helyett, két nap alatt már jelentős javulás jelentkezett.

A londoni egyetem kutatói korábban már kimutatták, hogy a teobromin - a kakaó egy alkaloid komponense - hatékonyabb volt „a köhögési inger elnyomására, mint a kodein”.

"Ez az irritációt csökkentő hatás a magyarázata annak, miért segíthet a méz, a citrom és más cukros szirup is a köhögés ellen, de azt hiszem, hogy a csokoládé esetében valami többről van szó" - tette hozzá Morice professzor.

"Meg vagyok győződve arról, hogy a csokoládénak farmakológiai aktivitása van, egyfajta gátló hatást gyakorol közvetlenül az idegvégződésekre."

Forrás: The Irish Post