Az elmúlt években az emberek leginkább a köhögéscsillapító sziruphoz nyúltak e kellemetlen tünetek enyhítésére.
Pedig lehet, hogy jobban járunk, ha inkább egy tábla tejcsokoládéval kényeztetjük magunkat, ha hinni lehet egy vezető egészségügyi szakembernek.
Alyn Morice professzor szerint, aki a Hull-i Egyetem szív- és érrendszeri és légzési kutatásainak vezetője, valamint a Nemzetközi Köhögéskutató Társaság alapító tagja, a csokoládéval jobban kezelhető a köhögés és a légzési nehézségek, mint a hagyományos gyógyszerekkel.
„A csokoládé csillapítani tudja a köhögést,” mondta Morice professzor a MailOnline-nak.
„Tudom, hogy ez úgy hangzik, mintha gyereknek szóló mese lenne, de független klinikusként, aki évek óta kutatja a köhögés mechanizmusát, biztosíthatom önöket, hogy a bizonyítékok olyan szilárdak, mint egy tábla gyümölcsös-diós csokoládé."
Következtetéseit az Európában valaha végzett legnagyobb, recept nélküli köhögéscsillapító szer valós világban végzett (nem klinikai) kísérletére alapozta.
Mindez a csokoládé irritációt csökkentő, bevonó réteget képező tulajdonságának tulajdonítható.
Az „édes kezelés” ragadós állagának köszönhetően bevonatot képez a torok idegvégződésein, amely segít a köhögési inger megfékezésében.
A 163 emberen végzett vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy azoknál, akik a kakaóalapú gyógyszert szedték a hagyományos gyógyszer helyett, két nap alatt már jelentős javulás jelentkezett.
A londoni egyetem kutatói korábban már kimutatták, hogy a teobromin - a kakaó egy alkaloid komponense - hatékonyabb volt „a köhögési inger elnyomására, mint a kodein”.
"Ez az irritációt csökkentő hatás a magyarázata annak, miért segíthet a méz, a citrom és más cukros szirup is a köhögés ellen, de azt hiszem, hogy a csokoládé esetében valami többről van szó" - tette hozzá Morice professzor.
"Meg vagyok győződve arról, hogy a csokoládénak farmakológiai aktivitása van, egyfajta gátló hatást gyakorol közvetlenül az idegvégződésekre."
Forrás: The Irish Post