15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
13°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

A macskák története: hogyan lett 10.000 év alatt a vad ragadozóból szobacica?

A kutyák az embert a gazdájuknak tekintik, a macskák a szolgálójuknak – Anonymus
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK, NÉZD MEG TÉMÁINKAT IS! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass.

A macskák világtörténelme

A kutyák az embert a gazdájuknak tekintik, a macskák a szolgálójuknak – Anonymus

Legyél a szerkesztőnk - regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket, csak nálunk! FILTER.HU

Legközelebb, amikor a barátod macskája a csuklódba harap, jusson eszedbe, hogy a fenevad talán még mindig azt képzeli, hogy a magtárakat őrzi.

Eva-Maria Geigl antropológus animációs Ted-Ed előadása:

A macskák világtörténelme, mely fentebb látható, külön elismeréssel adózik Elsüllyeszthetetlen Samnek, a fekete-fehér hajós macskának, amely túlélt három második világháborús hajótörést (úgy a tengelyhatalmak, mind a szövetségesek oldalán).

Ez egy aranyos történet; ami a macskák történelmének alakulását illeti,  a Felis silvestris lybica, a vadmacska egy alfaja lép elő valódi sztárként, melynek megjelenése  mintegy 12 000 évvel ezelőttre vezethető vissza a  Termékeny félhold (Elő-Ázsia, Közel-Kelet: a bibliai történetek színhelye) területén.

A neolitikus korban a gazdák a többlet gabonát vályúkban és urnákban tárolták és a termény odavonzotta az egereket és patkányokat, amelyek viszont felkeltették ezeknek az izmos, ragadozó macskáknak az érdeklődését.

A macskák megkapták az emberektől a munkát.

Az ember és a macska kölcsönösen előnyös kapcsolata rossz hírt jelentett a rágcsálók számára, de  túlélést  a ma élő mintegy 600 millió házimacskának, melyek DNS-e megdöbbentően hasonlít az őseikéhez.

Miután a kártevők elleni küzdelem terén bebizonyították hasznosságukat, a macskák gyorsan kiemelkedtek, hogy katonák és tengerészek szívesen látott társaivá váljanak. Kiderült, hogy képesek legyőzni a kötelet pusztító kártevőket is, valamint olyan veszélyes állatokat, mint a kígyók és skorpiók. Így növekedett a macskák befolyása.

Népszerűségük a késő középkorban rövid időre megcsappant, amikor az emberiség tévesen  a macskákat tartotta a pestis forrásának. Valójában ezt a csapást a rágcsálók terjesztették, amelyek korlátlanul elszaporodtak, miután az emberek a ragadozóikat, a macskákat, kegyetlenül lemészárolták.

Napjainkban egy gyors pillantás Instagramra elég bizonyíték arra, hogy a macskák újra a topon vannak.

(Igen, még cheezburgert is csinálhatsz belőlük).

A kutyák, ha gondoskodunk róluk, isteneknek tekintenek bennünket, de a macskák a velük való törődést úgy értelmezik, hogy nekik jár az imádat tőlünk.

Forrás: Open culture

Ha szereted az érdekes történelmi cikkeket, akkor görgess lejjebb vagy kattints ide és állíts be követést erre a témára, hogy értesülhess az új cikkekről!
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok