0 °C, Budapest
0 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

15 éven belül a munkahelyek 40%-át a mesterséges intelligencia váltja fel - jósolja a google volt fejlesztője

A mesterséges intelligencia (MI) alapjaiban rengeti meg a világgazdaságot, akár a gépi tanulás, akár a gyökeresen új technológiák következményeire gondolunk.
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK, NÉZD MEG TÉMÁINKAT IS! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass.

Kai-Fu Lee kockázati tőkebefektető korábban MI-t fejlesztett a Microsoftnak és a Google-nek. Az amerikai CBS TV 60 perc hírműsorában azt mondta, hogy 15 éven belül az MI váltja fel a munkahelyek 40%-át. – Úgy vélem, az MI nagyobb változásokat hoz, mint eddig bármi az emberiség történetében. Még az elektromosságnál is nagyobbakat – mondta.

Legyél a szerkesztőnk - regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket, csak nálunk! FILTER.HU
Nem úgy van, mint régen

Egy új technológia a régit mindig elavulttá teszi. Aki azonban a történelem során munka nélkül maradt, annak mindig volt – elméleti – lehetősége arra, hogy az új technológia által teremtett munkahelyet keressen. Lee azonban az új, AI Superpowers (=Az MI szuperhatalmai) c. könyvében azt állítja, hogy az MI miatti munkanélküliség alapvetően más lesz, mint az eddigiek. Egy interjúban elmagyarázta, hogy az MI automatizáláson alapuló, teljesen új iparágakat hoz létre – nemcsak az MI lesz olcsóbb, mint az ember, hanem sok új munkahely is automatizált lesz.

Ideje felkészülni

Lee azt mondta a CBS-nek, hogy az előttünk álló automatizálási és elbocsátási hullám a gőzgép feltalálása és elterjedése nyomán kibontakozott előzőnél sokkal gyorsabban zajlik majd.

Ennek részben az az oka, hogy az MI algoritmusok világméretű megosztásához a fejlesztőknek, cégvezetőknek alig van szükségük új infrastruktúrára. Nem kell sem vasutat, sem utat, de még villamos távvezetéket sem építeni.

Lee szerint az még a jövő titka, hogy a legtöbb profitot hozó MI a legtöbb elsőrangú MI fejlesztővel rendelkező USA-ból jön-e, avagy Kínából, ahol a WeChat-hez hasonló okostelefonos alkalmazások rengeteg adatot nyújtanak a felhasználók életének gyakorlatilag az összes aspektusáról.

Forrás: futurism.com

Ha érdekelnek a mesterséges intelligenciával kapcsilatos cikkek, akkor görgess lentebb vagy kattints ide és állíts be követést.
Barát
Ellenség
Barát
Ellenség
Barát
Ellenség
Barát
Ellenség
További anyagok