27 °C, Budapest
27 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
22°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

A 65 év felettiek hétszer annyi hamis hírt osztanak meg a Facebookon, mint a 30 alattiak - egy tanulmány szerint

A Princeton-i és a New York-i Egyetem kutatói által készített új tanulmány megállapította, hogy a 65 év feletti emberek sokkal nagyobb valószínűséggel osztanak meg szándékosan hamis vagy félrevezető információkat a Facebookon, mint a többi felnőtt korosztály.
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK, NÉZD MEG TÉMÁINKAT IS! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass.

A kutatók hamis hírek terjesztéséről ismert, népszerű hírportálok 2016-os elnöki választás előtti és utáni Facebook-bejegyzéseit nézték meg.

A tanulmány azonban azt állapította meg, hogy az úgynevezett hamis hírek megosztása általában ritka volt.

Legyél a szerkesztőnk - regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket, csak nálunk! FILTER.HU

Egy közelmúltban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a 65 évesnél idősebb Facebook-felhasználók más korosztályokhoz képest jóval nagyobb valószínűséggel osztottak meg dezinformációt a közösségi médiában.

A Princeton-i és a New York-i Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy bár az úgynevezett fake news terjesztésének gyakorlata általában ritka volt, annak valószínűsége, hogy  azt valaki megosztja, vagy sem, sokkal inkább az életkorával függött össze, mint az iskolázottságával, a nemével, vagy a politikai nézeteivel.

Úgy tűnik, hogy más demográfiai jellemzőknek nincs lényeges hatása a hamis hírek megosztására - írták a tanulmány szerzői, amelyet a Science Advances-ben publikáltak.

A kutatók egy 3500 emberből álló online mintát vizsgáltak meg - nem mindenki volt Facebook felhasználó - azzal a céllal, hogy megnézzék, mely jellemzők kapcsolódtak a Facebookon a fake news megosztásához a 2016. novemberi amerikai választások idején.

A kutatók a hamis híreket tudatosan hamis vagy félrevezető tartalomként definiálták, amelyeket nagyrészt  hirdetési bevételek céljából hoztak létre. A meghatározás összhangban van   a 2016-os választásokat megelőzően feltűnt  kifejezés eredeti jelentésével, de Donald Trump elnök gyakran használja  olyan ismert hírügynökségekre  utalva, amelyeket nem kedvel.

Azok közül, akik azt mondták magukról, hogy Facebook használók, csak 49% -uk állította, hogy bármilyen profil adatot megoszt. Közülük a 65 évnél idősebbek keltették fel a kutatók figyelmét.

A 65 évnél idősebb felhasználók 11 %-a osztott meg egy olyan cikket, amely a tanulmány definíciója szerint  hamis hírnek minősül. A 18–29 évesek közül  mindössze 3% tette ugyanezt. A tanulmány a „hamis hír domaineket”  Craig Silverman, a BuzzFeed News újságírója által összeállított listából választotta ki.

Andrew Guess, a tanulmány társszerzője, a Princetoni Egyetem politológusa   a The Verge-nek elmondta, hogy az eredmények nem olyan nyilvánvalóak, mint azt gondolnánk.

„Számomra igen meglepő, hogy a kapcsolat az életkor és a hamis hír megosztás között akkor is fennáll, ha megnézzük a pártkötődést vagy ideológiai beállítottságot” - mondta. „Az a tény, hogy ezektől a dolgoktól  független, nagyon meglepő számomra. Nem csak arról van szó, hogy az idős emberek konzervatívabbak.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a résztvevők közül a republikánusok több   dezinformációval foglalkozó oldalról osztottak meg, mint a demokraták, de a magukat „függetlennek” nevezők nagyjából a republikánusokkal egyező számú megosztást  produkáltak.

A tanulmánynak az a konklúziója,  hogy a közösségi médiában a hamis vagy félrevezető hírek nagy részét a 65 éves és ennél idősebb emberek osztják meg,  hasznos lehet a közösségi hálózatok számára abban, hogy hogyan kezeljék a dezinformáció terjedését.

A tanulmány szerzői azt is elmondták, hogy egyéb összefüggésekre is szükség lenne, mivel a legidősebbeknek „nem elég magas a digitális média műveltségi szintje ahhoz, hogy egyértelműen felismerjék az online hírek megbízhatóságát”.

Forrás : Business Insider