14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

A turbulenciát ábrázolta Van Gogh turbulens agya a Csillagos éj festményen

Az elmegyógyintézeti tartózkodás alatt festett képen a fizika egy rejtélye jelenik meg.
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK, NÉZD MEG TÉMÁINKAT IS! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass.

Az elmegyógyintézeti tartózkodás alatt festett képen a fizika egy rejtélye jelenik meg.

Vincent van Gogh ragyogóan ábrázolta a természeti jelenségeket, főleg amikor őrültsége elhatalmasodott rajta. José Luis Aragón, a mexikói Autonóm Nemzeti Egyetem fizikusa azt állítja, hogy Van Gogh híres spirális ecsetvonásai szinte tökéletesen olyanok, mint a turbulencia jelensége. A legvastagabb ecsetvonásoktól a legapróbbakig, Van Gogh a technikájával mintha ösztönösen a vizek és a felhők örvénylésének a megjelenítésére törekedett volna.

Legyél a szerkesztőnk - regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket, csak nálunk! FILTER.HU

Aragón egy kollégájával sematikus rajzot készített Van Gogh legturbulensebb képeinek örvényeiről. Ezeket a képeket a művész – véletlenül avagy szándékosan – a legmélyebbre csúszott mentális állapotában festette. A Csillagos éj a festőzseninek egy franciaországi elmegyógyintézetbeli tartózkodása alatt született. Az Út ciprussal egy hosszabb ideig tartó hallucinációs időszaka után készült, a Hollók a gabonaföld felett pedig nem sokkal az öngyilkossága előtt.

Aragón szerint Van Gogh örvényei megfelelnek Kolmogorov híres turbulencia-skálájának. Nem semmi ez egy olyan laikustól, mint Van Gogh, hiszen a turbulencia-problémát általában a klasszikus fizika utolsó megoldatlan rejtélyének tekintik. Képes lett volna az a szegény beteg agy megragadni egy olyan jelenség lényegét, amely előtt évszázadok óta hökkenten állnak a fizikusok?

Van Gogh-nak a természeti képződményeket ábrázoló tehetsége nem először kelt tudományos szenzációt. Egy 2005-ben megjelent tanulmányban ismertették, hogy olyan darazsak, amelyek még soha nem találkoztak valódi virágokkal, jobban kedvelték Van Gogh Napraforgóit más ismert művészek virág-ábrázolásainál.

Forrás:  discovermagazine.com