13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Nem minden viaszszobor sikerül tökéletesre Madame Tussaud panoptikumában...

Amikor meghalljuk a viaszszobor kifejezést, a Madame Tussauds tökéletes szobrai azonnal felvillannak a fejünkben. De nem minden szobor sikerült tökéletesre...

Madame Tussaud panoptikuma egy viaszmúzeum Londonban és több nagyvárosban a világon. Marie Tussaud viaszszobrász alapította. Első viaszfigurája Voltaire volt 1777-ben. Egyéb híres emberek, akiket szintén ebben az időszakban mintázott meg Jean-Jacques Rousseau és Benjamin Franklin alakja volt. A francia forradalom alatt számos híres áldozat figuráját készítette még el. Emlékirataiban azt állítja, megkereste a lefejezett polgárok fejeit, melyekből halotti maszkokat készített. 1835-ben Londonban megnyitotta múzeumát, melynek egyik fő attrakciója volt a Rémület Kamrája. A kiállításnak ezen a részén a francia forradalom áldozatai, illetve gyilkosok és más bűnözők viaszmásai álltak.

A galéria eredetileg mintegy 400 különböző viaszmást tartalmazott, de egy tűzkár 1925-ben, majd egy német bomba által okozott kár 1941-ben tönkretette a legtöbb ilyen régebbi modellt. Az öntvények maguk túlélték ezeket, lehetővé téve a történelmi figurák újra elkészítését, és ezek láthatóak a múzeum történeti kiállítás részében. A legrégebbi alak Madame du Barry. Más Tussaud-korabeli viaszmások Robespierre, III. György és Benjamin Franklin szobrai. 1842-ben Marie elkészítette önarcképét, amely ma a múzeum bejáratánál látható. Marie Tussaud 1850. április 16-án álmában halt meg.

A panoptikum ma is London egyik fő turisztikai vonzereje, ahol történelmi és királyi személyek, filmszereplők, sport csillagok, sőt híres gyilkosok viaszfigurái is láthatóak.

Ha ide bekerül valaki - illetve a szobra -, akkor az egyfajta elismerést is jelent a számára. Viaszfigura csak olyanokról készül, akik életük során egy bizonyos területen maradandót alkottak, de legalábbis híressé vagy hírhedté váltak.

A szobrok többsége nagyon élethű, de olykor a szobrászok is tévednek és valami elcsúszik a megvalósítás során. Ennek az eredménye több olyan viaszbábu, amiket összegyűjtöttünk Nektek.

Leonardo DiCaprio, Hollywood, USA

fotó: © eastnews   © depositphotos  

Beyoncé, San Francisco, USA 

fotó: © eastnews   © depositphotos 

George Clooney, Bangkok, Thaiföld

© eastnews   © depositphotos

Nicolas Cage, Amsterdam, Hollandia

fotó: © eastnews   © depositphotos 

Marilyn Monroe, Tokyo, Japán

fotó: © eastnews   © depositphotos 

Justin Timberlake, London, Anglia

fotó: © eastnews   © depositphotos 

Jim Carrey, London, Anglia

fotó: © eastnews   © depositphotos 

Orlando Bloom, London, Anglia

fotó: © eastnews   © depositphotos 

Vladimir PutYin, London, Anglia

fotó: © eastnews   © depositphotos 

Vicces vagy fájdalmasan "vicces" fotókat, sztorikat láthatsz, olvashatsz a "Sírjunk vagy nevessünk?" témánkban, amit lentebb görgetve beágyazva is megtalálsz.
Ez fáj
Nevessünk
Ez fáj
Nevessünk
Ez fáj
Nevessünk
Ez fáj
Nevessünk
További anyagok