23 °C, Budapest
23 °C
Budapest
Holnap
22°
Holnapután
26°
Szerda
27°
2023.09.24. , Gellért
filter.hu filter.hu

A koffeintől nemcsak a kedved lesz jobb, de más embereket is jobban kedvelsz

Olvass tovább és meglátod, mikor érdemes leginkább kávézni :)
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK, NÉZD MEG TÉMÁINKAT IS! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass.

Milyen volt a tegnap estéd? Fel vagy dobva, hogy ma reggel újra munkába állhatsz? Személy szerint én alig várom, hogy bedobjak egy második csésze kávét, és pár perc múlva bekapcsolódjak egy szerkesztői videokonferenciába. És nem csak azért van, mert kisgyermekes szülőként munkával telnek a napjaim.

Lehet, hogy van valami köze a kávéhoz is, amelyet elkezdtem kortyolgatni, amint felkeltem

A Journal of Psychopharmacology (Pszichofarmakológiai újság) című folyóiratban megjelent új tanulmány megállapította, hogy azok az emberek, akik mérsékelt mennyiségű koffeint fogyasztottak, mielőtt egy csoportban dolgozni kezdtek, nemcsak aktívabb résztvevők voltak, hanem saját teljesítményüket és más csoporttagok teljesítményét is jobbnak értékelték, mint azokban a csoportokban, ahol a résztvevők nem fogyasztottak koffeint, mielőtt együttműködtek volna.

Legyél a szerkesztőnk - regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket, csak nálunk! FILTER.HU

A koffein sajátos szerepet játszik az emberi táplálkozásban, mivel olyan italokban fordul elő természetes módon, mint a kávé és a tea, amelyek szinte semmi kalóriát nem tartalmaznak. Még ha kerül is egy kis cukor a teába, vagy tejszín a kávéba, nem lesz  annyira tápláló, mint amennyire serkentő. Nagyon sok kutatás mutat rá a koffein rendkívüli serkentő tulajdonságára.

A koffein blokkolja az agyban lévő adenozin receptorokat, ami néhány órára elodázza a fáradtság érzést

De lehet mélyebb oka is annak, hogy szívesen dolgozunk együtt a kollégákkal, vagy beszélünk meg új emberekkel való találkozást egy csésze kávé mellett.

 Az Oxfordi Egyetem Practical Ethics (Gyakorlati Etika) című folyóiratában Nadira Faber, a kísérleti pszichológia kutatója ismerteti azt az elképzelését, hogy a csoport-dinamika harmonikusabban működik, ha a résztvevők koffein tartalmú italt fogyasztottak. Nem csak azért, mert  éberebbek és kevésbé fáradtak, hanem még társasági viselkedésük is jobb.

"Az a gyanúm, hogy a koffeines kávét fogyasztók jobban érzik magukat a koffein  hangulatjavító  és  társas életet fokozó hatásainak köszönhetően."

Ez ugyan egy tudós véleménye csak, és nem kutatásokon alapul, de Faber széleskörű, a koffeinről szóló kutatásokra, valamint olyan kábítószerekkel kapcsolatos saját kutatásaira alapozta, amelyek fokozzák a kognitív képességeket és társadalmi kapcsolatokat.

Egyszóval, a koffein tartalmú italok pro-szociális italok, amelyektől nemcsak jobban érezzük magunkat, hanem más emberek iránt is jobb érzéseink vannak. Nem csoda tehát, hogy annyit fogyasztunk belőlük.

Forrás: https://quartzy.qz.com

 Tuti test-tippek? Tekerj tovább! :)
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok