Milyen volt a tegnap estéd? Fel vagy dobva, hogy ma reggel újra munkába állhatsz? Személy szerint én alig várom, hogy bedobjak egy második csésze kávét, és pár perc múlva bekapcsolódjak egy szerkesztői videokonferenciába. És nem csak azért van, mert kisgyermekes szülőként munkával telnek a napjaim.
A Journal of Psychopharmacology (Pszichofarmakológiai újság) című folyóiratban megjelent új tanulmány megállapította, hogy azok az emberek, akik mérsékelt mennyiségű koffeint fogyasztottak, mielőtt egy csoportban dolgozni kezdtek, nemcsak aktívabb résztvevők voltak, hanem saját teljesítményüket és más csoporttagok teljesítményét is jobbnak értékelték, mint azokban a csoportokban, ahol a résztvevők nem fogyasztottak koffeint, mielőtt együttműködtek volna.
A koffein sajátos szerepet játszik az emberi táplálkozásban, mivel olyan italokban fordul elő természetes módon, mint a kávé és a tea, amelyek szinte semmi kalóriát nem tartalmaznak. Még ha kerül is egy kis cukor a teába, vagy tejszín a kávéba, nem lesz annyira tápláló, mint amennyire serkentő. Nagyon sok kutatás mutat rá a koffein rendkívüli serkentő tulajdonságára.
De lehet mélyebb oka is annak, hogy szívesen dolgozunk együtt a kollégákkal, vagy beszélünk meg új emberekkel való találkozást egy csésze kávé mellett.
Az Oxfordi Egyetem Practical Ethics (Gyakorlati Etika) című folyóiratában Nadira Faber, a kísérleti pszichológia kutatója ismerteti azt az elképzelését, hogy a csoport-dinamika harmonikusabban működik, ha a résztvevők koffein tartalmú italt fogyasztottak. Nem csak azért, mert éberebbek és kevésbé fáradtak, hanem még társasági viselkedésük is jobb.
"Az a gyanúm, hogy a koffeines kávét fogyasztók jobban érzik magukat a koffein hangulatjavító és társas életet fokozó hatásainak köszönhetően."
Ez ugyan egy tudós véleménye csak, és nem kutatásokon alapul, de Faber széleskörű, a koffeinről szóló kutatásokra, valamint olyan kábítószerekkel kapcsolatos saját kutatásaira alapozta, amelyek fokozzák a kognitív képességeket és társadalmi kapcsolatokat.
Egyszóval, a koffein tartalmú italok pro-szociális italok, amelyektől nemcsak jobban érezzük magunkat, hanem más emberek iránt is jobb érzéseink vannak. Nem csoda tehát, hogy annyit fogyasztunk belőlük.
Forrás: https://quartzy.qz.com