26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Kegyetlen beavatási rítusok az iskolai öltözőben

Az angolszász közép- és felsőoktatásban régi hagyománya van a titokban tartott szívató rítusoknak a csapatsportban. A #MeToo érában azonban felmerül a kérdés, megtörhetik-e a tinédzser áldozatok a hallgatást?
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK, NÉZD MEG TÉMÁINKAT IS! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass.

Az angolszász közép- és felsőoktatásban régi hagyománya van a titokban tartott szívató rítusoknak a csapatsportban. A #MeToo érában azonban felmerül a kérdés, megtörhetik-e a tinédzser áldozatok a hallgatást?

* Az alábbi cikk szexuális bántalmazás leírását tartalmazza *

Allison Brookman a Reed Custer középiskolai amerikaifutball-táborból készült fölszedni a 14 éves fiát, Anthony-t. Amikor találkoztak, rögtön látta, hogy valami nem stimmel. – Lehet azt tudni, ha a gyereknek fáj valamije vagy szomorú – mondta a BBC-nek. – Odaálltam a kocsival a járda mellé, és láttam az arcán, hogy fáj neki valami. – Némi faggatás után Anthony el is árulta, hogy négy felsős „ugrált rajta”. Allison kórházba vitte a fiút, ahol megvizsgálták a sérüléseket. Allison ekkor tudta meg, mi történt valójában: a csapat tagjai egy erőszakos szívató rítus részeként megverték és szexuálisan bántalmazták Anthonyt. – Az egyik sráctól két pofont kaptam, a földhöz vágott és a jobb oldalamba rúgott a bordáimnál – mondta Anthony a CBS-nek. – Közben a negyedik srác lehúzta a sortomat, fölhúzták a lábamat, és az a srác bedugta az ujját a … tudja, abba a testrészembe.

Legyél a szerkesztőnk - regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket, csak nálunk! FILTER.HU

Amikor Allison és a férje meghallották ezt a kórházban, elborzadtak. Allison azt kérdezte a fiától: - Simogattak is? –A fiú rájuk nézett és azt mondta: - Ne aggódjatok, nem csábítottak el.

A 14 éves Anthony Brookmant a csapattársai megtámadták és szexuálisan bántalmazták egy szívató rítus részeként.

A család perli az Illinois állambeli Red Custer iskolát, mert nem akadályozta meg a szexuális bántalmazást és állítólag nem reagált megfelelően, amikor az kiderült. Mark Mitchell felügyelő védi az iskola intézkedéseit. Azt mondja, hogy a játékosokat megbüntették „az iskola Atlétikai Magatartási Kódexe szerint”.

Három fiatalkorút súlyos testi sértéssel is vádolnak. Nem nevezték meg őket, mert a tett idején még kiskorúak voltak.

Ahogy az eset végighalad a jog stációin, egyre több hátborzongatóan hasonló történet kerül nyilvánosságra. Maryland államban az egyetemi focicsapat ifjúsági tagozatából, a Damascus középiskolából négy 15 évest vádolnak, hogy szívató rítus részeként seprűnyéllel megerőszakolták egy fiatalabb társukat, és másokat is próbáltak megerőszakolni. A vádló dermesztő részletességgel adta elő, hogyan szorítottak sarokba az állítólagos támadók négy újoncot az öltözőben. – Itt az idő – mondta egyikük, erre ráugrottak az első áldozatra, lefogták és szodomizálták egy seprűnyéllel. Ezt a négy tettest nagykorúként kezelik, egy ötödiket fiatalkorúként.

A Szt. Mihály Főiskola középiskolájának hét diákját tartóztatták le, a vád bántalmazás

A kanadai Torontoban a Szt. Mihály Főiskola középiskolájának hét 14 és 15 éves focistáját vádolják három szívatásos esetben csoportosan elkövetett szexuális bántalmazással. Az egyik esetben az interneten osztottak meg egy videót, amin állítólag az látható, ahogy az egyik csapattársba behatol egy partvis.

A szexuális bántalmazásnak e nagy horderejű esetei nyomán egyre erősebb a követelés: vessenek véget a szívatásnak a sportban, a #MeToo pedig számos korábbi áldozatot indít arra, hogy kilépjen a nyilvánosság elé.

Mi a szívatás  ?

A szívatáskor egy csoport tagjai szándékosan megszégyenítik vagy bántják a csoport új vagy leendő tagjait a csoportba való beavatás rítusának részeként. – Ez nagy hajtóerő bennünk: közösséghez akarunk tartozni, annak része akarunk lenni – mondja Jay Johnson, a Manitoba-i Egyetem tanára, a sportcsapatoknál előforduló szívatások szakértője.

A szívatási rítusok skálája a viszonylag ártalmatlantól – a csapat új tagjait kényszerítik, hogy ők vigyék a felszerelést a meccsekre, vagy idétlen nótákat gajdoljanak a campuson – az erőszakos kényszerítés extrém formáiig terjed, utóbbiba beleértve a testi és a szexuális bántalmazást is. Ez elsősorban az egyetemi egyletekre, leányszövetségekre, atlétikai egyesületekre jellemző, de a középiskolákat is megfertőzte. Az Alfred-i Egyetem 2000-ben készült felmérése szerint a középiskolások kb. fele vesz részt szívatásnak tekintett tevékenységben, ugyanakkor csak 14%-ukat szívatják.

Az USA 14 államában betiltották a szívatást. Kanadában sok egyetem és sportszervezet dolgozott ki szívatás elleni politikát, de állami szintű jogi szabályozás nincs erre. A vádemeléskor általában a bántalmazást tiltó törvényeket alkalmazzák, ahogy az a Szt. Mihály Főiskola középiskolásainak az esetében is történt. Nagy-Britanniában a Rugby Football Union, a sportág irányító testülete a közleményében kijelentette: az egyetemi szövetségekben dívó beavatás hagyománya is oka annak, hogy az utóbbi időben kb. tízezer végzős diák hagyott fel a játékkal.

Amikor a szívatásból bűnügy lesz

Nagyon sok diák fel sem ismeri, hogy megszívatták, mondja Johnson, részben azért, mert sok tevékenység ártalmatlannak tűnhet, és „a csapathoz való tartozás” érzését adja.

A 19 éves Timothy Piazza-t az alkoholmérgezésig itatták. Többször összeesett, de az egyletiek csak 12 órával az utolsó összeesés után hívták ki a mentőket. A fiú meghalt.

A szívatásban évente többen halnak meg alkoholmérgezésben. Johnson szerint általános a szexualizált szívatás is. Texastól Ausztáliáig évek óta köztudottak az iskolai sportcsapatokban dívó, szexuális bántalmazással járó rítusok. 2017-ben az AP egy vizsgálatában az USA állami iskoláiban 70, csapattársat szexuálisan bántalmazó esetet tárt fel 2012-17 között, megjegyezve, hogy ez csak a „jéghegy csúcsa”. Erőszak és hasonlóság tekintetében egyaránt elborzasztóak ezek a történetek. Általában az idősebb csapattársak szodomizálják az áldozatokat, mégpedig bármivel, az ököltől egy energiaital műanyag palackján keresztül szén-dioxid tartály fúvókájáig. 2018 elején publikált az interneten az End Rape on Campus (=Vess véget az erőszaknak) civil szervezet ausztráliai tagozata egy tanulmányt, amely szerint az ausztráliai egyetemeken az orientációs hét a legveszélyeztettebb időszak: ilyenkor történik a legtöbb, szexuális bántalmazással járó testi sértés, ráadásul ezek szívató rítusokkal és rengeteg szesz fogyasztásával együtt fordulnak elő.

Elhallgatás

Néha egyetlen ember is képes egy egész csoportot szexuális bántalmazással járó testi sértésbe taszítani – emeli ki Johnson. - Lehet az egyiknek hatalma a többiek fölött, vagy állhat a hierarchia tetején egy szadistább hajlamú veterán játékos, aki tágítja a határokat… A rítusok és bennük a szívatás egy mérgező csapatkultúrából erednek. A hagyományokat évről évre viszik tovább, a tavalyi áldozatból idénre bántalmazó lehet. Az edzők, szakosztályvezetők többnyire szemet hunynak a dolog fölött  – mondja.

A Brookman-család perli az iskolát, állításuk szerint az iskola addig tűrte a szívatást, amíg az az ő fiuk elleni testi sértéssé nem fajult, és az iskola még a történtek után sem védte meg a gyereket a molesztálástól.

Allison azt mondja, Anthonyt naponta piszkálták a többiek, azt mondták rá: áruló, miközben az elkövetőket csupán 3 napra tiltották el a játéktól. A család éppen azért indította a  pert, mert az iskola nem lépett. - Meg akartuk mutatni a fiunknak, hogy őérte érdemes küzdeni – magyarázta. Anthonyt másik iskolába vitték, és pszichoterápiára jár. Az eredeti iskola vezetőedzője lemondott, de az iskolában továbbra is tanít.

Greg Reeves, a Szt. Mihály Főiskola középiskolájának volt igazgatója. Tavaly novemberben mondott le.

Mitchell felügyelő szerint a diákokat az iskolai szabályzat szerint megbüntették, az egyes eseteket ő nem kommentálhatja. - Az alaptalan állítások ellen erélyes védekezést tervezünk, megvédjük az iskolánk és a tanáraink tekintélyét – írta a közleményében.

Torontoban lemondott a szívatás állítása miatt Greg Reeves igazgató és Jefferson Thompson atya, iskolaképviselő. Több végzett diák kritizálja az elitiskolai „mérgező macsóság” kultúráját. Azt állítják, az iskola elhallgatást követelt, főleg miután Reeves igazgató még az állítólag szexuális bántalmazással járó testi sértéses videó miatt sem sem lépett. Az igazgató egyébként azt mondja, ő először az áldozatnak akart segíteni: szólt a szülőknek, másnap pedig igenis tett lépéseket. - Ez egy nagyon jó iskola, és a legtöbb tanár is az. Hogyhogy nem figyeltek oda? Nem törődtek azzal, mi folyik a sportcsapatokban? Miféle mentalitás ez? … Elhallgatást követelnek ebben az iskolában – jelentette ki egy szülő.

#MeToo az öltözőben

A Brookman-család története és a Maryland-ben, Torontoban történtek mind a szexuális erőszakról való közbeszéd légkörében kerültek nyilvánosságra. Hollywoodtól a Legfelsőbb Bíróságig számolnak be áldozatok arról, hogyan hallgattatták el őket a zaklatókat védő tekintélyes szervezetek.

Az ifisport a következő?

Johnson úgy látja, ma már másként gondolkodnak a szívatásról az emberek. Ezért figyelnek oda Anthony esetére és a Maryland-ben, Torontoban emelt szexuális bántalmazási vádakra. - Reménykedem, hogy itt a fordulópont, megnyílhatnak a gátak, ahogy az a #MeToo mozgalomban is történt. Egyre többen osztják meg a történeteiket – mondja. Ennek már vannak is jelei. Torontoban az NHL (=Nemzeti Jégkorong Liga) prominens játékosai állítják,  hogy az ificsapatban szexuális bántalmazás áldozatai voltak, ahogy a Szt. Mihály középiskola végzettjei is.

Ezért egyezett bele Anthony, hogy interjút adjon a CBS esti híradójában. - Sokszor van szó szívatásról a TV-ben, de az csak annyi, hogy az egyik újságíró beszélget a másikkal, esetleg bevágnak egy fotót az iskoláról. Nem számol be erről soha senki. Azt akarom, hogy az emberek lássanak engem, és tudják meg, mit csináltak velem – mondta Anthony a mamájának.

Forrás: BBC

További fizikai és mentális zaklatással, bántalmazással kapcsolatos cikkeket találsz, ha kicsit legörgetsz. #MeToo
Fizikai, lelki
Szexuális
Fizikai, lelki
Szexuális
Fizikai, lelki
Szexuális
Fizikai, lelki
Szexuális
További anyagok