30 °C, Budapest
30 °C
Budapest
Holnap
26°
Holnapután
23°
Szerda
19°
2022.08.14. , Marcell
filter.hu filter.hu

Húszi dróntámadás a bázisukon ölt meg jemeni katonákat

A jemeni al-Anad katonai bázison drón robbant föl egy emelvény fölött, ahol magas rangú tisztek figyeltek egy katonai parádét.
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK, NÉZD MEG TÉMÁINKAT! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass.

A jemeni al-Anad katonai bázison drón robbant föl egy emelvény fölött, ahol magas rangú tisztek figyeltek egy katonai parádét.

Legyél a szerkesztőnk - regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket, csak nálunk! FILTER.HU

Hat katona pusztult el egy jemeni kormánybázison húszi felkelők drónja által. Megsebesült Saleh al-Zindani tábornok, a vezérkari főnök helyettese és Ahmed al-Turki, Lahj tartomány kormányzója. Egy húszi TV csatorna szerint a támadás a kormányt támogató, szaúdi vezetésű koalíció ellen irányult.

Ezzel veszélybe kerültek az ENSZ béketárgyalások, amelyekkel pedig tavaly decemberben már sikerült elérni, hogy mindkét fél beleegyezett a segélyszállítmányok miatt is életfontosságú Vörös-tengeri kikötő, Hudajda körüli tűzszünetbe.

Egymást előzve cipelték a katonák a járművekhez sebesült társaikat.

Húszi katonai és TV-forrásokból tudható, hogy a támadás a „hódítók” – vagyis nyilvánvalóan a koalíció – és az al-Anad-i „zsoldosok” ellen irányult. Al-Anad Adentől kb. 60km-re északra fekszik. A támadást állítólag „a mozgások és összejövetelek alapos megfigyelése” előzte meg.

A támadást rögzítő videó azt mutatja, hogy a drón gyorsan és kis magasságban közelítette meg a katonai parádé helyszínét, majd a VIP pódium teteje fölött robbant. A parádén levő helyi újságíró azt mondta az AP-nek, hogy a robbanás nagyon erős volt, a nyomását is érezték. - A drón tele volt robbanóanyaggal – tette hozzá.

 A jemeni helyzet 2018. augusztus 9-én

zöld terület: kormányerők

narancs színű terület: húszi kézen

A közeli Houta város Ibn Khaldoun kórházában az AFP azt tudta meg, hogy a támadásnak 6 halottja és 12 sebesültje van. Nemcsak Zindani tábornok és Turki sebesült meg, hanem Mohammed Saleh Tamah tábornok, a titkosszolgálat parancsnoka és Fadel Hasan, a hadsereg főparancsnoka is. Abdullah al-Nakhi tábornok, vezérkari főnök szintén jelen volt a bázison, amikor a drón robbant, de a forrásokból nem egyértelmű, hogy ő megsebesült-e. Az sem világos, volt-e a bázison koalíciós hadseregbeli tiszt.

Megsebesült a vezérkari főnök helyettese és Lahj tartomány kormányzója.

Később Yehia Sari tábornok, húszi katonai szóvivő közölte, hogy egy újfajta drónt használtak. A Qasef-2K-t úgy tervezték, hogy a földtől 20m-re robbanjon, és szórjon srapnelt a célba. A szaúdi TV szerint a drónt „Iránban gyártották”. Irán tagadja, hogy fegyvereket szállít a felkelőknek. Tavaly azonban ENSZ-szakértők azt nyilatkozták, hogy a húszik Qasef-1 drónja „kivitelében, méretében és képességében gyakorlatilag azonos” az iráni Ababil-T drónnal.

Moammar al-Eryani jemeni tájékoztatási miniszter azt írta egy twitter-üzenetben, hogy „nem marad válasz nélkül a katonai bázis ellen elkövetett bűn. A húszik nem hisznek a béke nyelvében, ők csak a fegyverek nyelvét értik.”

Szaúdi TV csatornák állítják, de nem bizonyították, hogy a drónt Iránban gyártották.

A támadás mindössze egy nappal az ENSZ jemeni megbízottjának a közleménye után történt. Bár a közlemény szerint a harcban álló felek nagyrészt betartják a Hudajda körüli tűzszünetet, Martin Griffiths azt jelentette ki az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt, hogy a háború befejezéséről tartandó további tárgyalásokig még „lényeges haladásra” van szükség.

Súlyos helyzet alakult ki Jemenben, amióta 2015 elején eszkalálódott a konfliktus: a húszik uralmuk alatt tartják az ország nyugati területeinek többségét, és Abd Rabbuh Mansour Hadi elnöknek külföldre kellett menekülnie. Az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia és további 7 arab ország beavatkozott a konfliktusba a kormány oldalán, mert a felkelőkben Irán kinyújtott karját látják. ENSZ-adatok szerint legalább 6,800 polgári személy pusztult el és 10,700-an sebesültek meg a harcok során. További több ezer ember halálát meg lehetett volna előzni: alultápláltság, betegség vagy gyengeség miatt haltak meg.

Forrás: BBC