32 °C, Budapest
32 °C
Budapest
Holnap
26°
Holnapután
29°
Kedd
31°
2022.07.02. szombat, Ottó
filter.hu filter.hu

Mennyi idő alatt szerezhetünk új barátokat?

Felnőtt korban nehéz új barátságokat kötni. Talán naponta találkozol egy rokonszenves, új munkatárssal, de nem tudod, hogyan válhatnátok ismerősből jó barátokká. Mennyi időt vesz ez igénybe? Mit kellene tenned?
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass.

Nem vagy egyedül, aki ilyesmin töpreng. Valójában kommunikációs kutatók is, mint például a Jeffrey Hall a Kansas Egyetememen, ezt kutatják.

Egy tanulmány megállapította, hogy mennyi időbe telik új barátokat szerezni

Új tanulmánya, melyet a Journal of Social and Personal Relationships (Közösségi és személyes kapcsolatok folyóirata) című lapban jelentetett meg, meghatározta, mennyi időt vesz igénybe ismerősből alkalmi baráttá, alkalmi barátból baráttá és a jó / illetve a legjobb baráttá válás.

Legyél a szerkesztőnk - regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket, csak nálunk! FILTER.HU

Két külön felméréséből kiderült, hogy alkalmi barátság 50 óra elteltével létrejöhet, az alkalmi barátságból 80-100 óra után barátokká válhattok, és az erős, szoros barátságok létrejötte általában körülbelül 200 órát igényel. Hogy ez alatt az idő alatt mit csináltok együtt, az is fontos.

Sajnos pusztán a fecsegés és az egymás közelében levés önmagában nem elég a barátság kialakulásához.

Új emberekkel való valódi kötelék kialakításához a munkán vagy az iskolán kívül együtt töltött idő, és a kapcsolat korai szakaszában (kb. az első 3 hónapon belül) komoly vagy tréfás közös beszélgetések szükségesek.

Az első felmérés egy olyan online kérdőív volt, amelyre 355 felnőtt válaszolt, akik nemrég költöztek új helyre, és felkérték őket, hogy válaszoljanak egy új ismerőshöz fűződő kapcsolatukra vonatkozó kérdésekre. Az adatok elemzéséből kiderült, hogy egy újonc a munkatársaival vagy osztálytársaival potenciálisan barátokká válhatnak, de ehhez csupán a munkahelyen vagy az iskolában együtt töltött idő önmagában nem elégséges. A közös szórakozással, tv- vagy a filmnézéssel, illetve a játékkal töltött idő azonban közelebb hozza az embereket egymáshoz.

A második felméréskor 112 elsőéves, vagy cserediákot kérdeztek meg egy közép-nyugat amerikai egyetemről egy nem romantikus jellegű, nem szobatársi kapcsolatról, három héttel a félév indulása után, majd a hatodik és a kilencedik héten. Az első vizsgálattól eltérően ez a felmérés megkérdezte a résztvevőket arról, hogy miről beszélgettek, mikor együtt töltötték a szabadidejüket a haverjukkal.

Összességében a beszélgetéssel töltött idő önmagában nem jelentett közeli barátságot, de Hall úgy tapasztalta, hogy azok a barát-párok, akik játékos-tréfás, vagy/és szeretetteljes és támogató kapcsolatban voltak, nagyobb valószínűséggel kerültek közelebb egymáshoz a felmérés ideje alatt. 

Ezeknek az eredményeknek a fényében professzor Hall a Psychology Today (Pszichológia ma) című magazinban megosztott néhány őszinte tanácsot arról, hogyan szerezzünk barátokat.

"Befektetésre van szükség" - mondja. "Sok felnőtt úgy érzi, hogy nincs erre ideje, de ezek a kapcsolatok nem fejlődnek ki pusztán azáltal, hogy vágyjuk őket. Ne sajnáljuk az időnket, hanem töltsük együtt a barátainkkal!"

Forrás: www.iflscience.com

További érdekességek a kapcsolatok témájában ... kicsit lejjebb!
Együtt
Már/még külön
Együtt
Már/még külön
Együtt
Már/még külön
Együtt
Már/még külön
További anyagok