18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

In memoriam: a 2018-ban kihalt fajok emlékére

Az Oscar gála In Memoriam címmel minden évben megemlékezik  azokról a világ-hírességekről,  akiket elveszítettünk  az elmúlt 12 hónapban. Miután a 2018-as év apokaliptikus világméretű állatfaj kihalásokra figyelmeztet, melynek következményei több millió évre kihathatnak,  helyes, ha mi is ugyanezt tesszük. Tehát itt az IFLScience megemlékezése a 2018-ban elvesztett fajok tiszteletére.
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass.

A keleti pumát hivatalosan kihaltnak nyilvánították 2018-ban. Az unokatestvérét, a nyugati pumát fogják az élőhelyére telepíteni.

Legyél a szerkesztőnk - regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket, csak nálunk! FILTER.HU

Sajátos, hogy az első vadon élő állat nekrológja egy filmsztárhoz kapcsolódik: a kék ara papagályához. A Rio című animációs film ragyogó kék tollazatú filmcsillagát nemrég utoljára látták a vadonban. Ebből a madárból  mintegy 100 még él, de mind fogságban.

Kék ara papagáj

A kék aráknál kevésbé ismert másik három madárfaj: az alagoasi liánjáró, a cryptic treehunter és a poo-uli ugyancsak kihalt fajok közé kerültek. A BirdLife International biológusainak  új  tanulmánya  mindössze 0,1-értékre tette e fajok túlélésének valószínűségét.  Ez annyit jelent, hogy a „súlyosan veszélyeztetett” kategóriából a „kihalt” kategóriába kerültek az IUCN, a Természetvédelmi Világszövetség  vörös listáján.

„Az emberi tevékenység minden újabb kihalás végső mozgatórugója” - mondta Stuart Butchart, a BirdLife International vezető tudósa.

"Az a helyzet, hogy a kihalási arány a kontinenseken magasabb, mint valaha. És ez az arány tovább fog növekedni, amennyiben nem kerül sor összehangolt védelmi erőfeszítésekre."

2018-ban hivatalosan kihaltnak nyilvánították a keleti pumát, azután, hogy 80 évvel ezelőtt  az utolsót megölték  Maine-ben (USA). A Sudánnak elnevezett,  utolsó északi fehér hím orrszarvú is elpusztult, ezáltal a faj globális népessége két nőstényre csökkent. És sok más állat, mint a 12 apró kaliforniai disznódelfin számára is, a fennmaradás csak idő kérdése.

„Közel állunk ahhoz, hogy teljesen elveszítsük a kaliforniai disznódelfineket” mondta Sea McKeon, a St. Mary College of Maryland biológia professzora és a Naturalist Podcast műsorvezetője Mashable-nek.

„A teljes kipusztulás akár az idén, akár jövőre bekövetkezhet.”

Még élnek a kaliforniai disznódelfinek

Nemcsak a világ legújabb fajtáit pusztítjuk el, mint például a 2017-ben felfedezett  tapanuli orangutánt, amelyet az emberi beavatkozásnak köszönhetően már kihalás fenyegeti,  de a legrégebbi fajok is ki vannak téve ennek a veszélynek.

A kínai óriás szalamanderek, az „élő fosszíliák”, amelyek ősei a stegosauruszokkal és a diplodocusokkal  éltek együtt a Földön, most a kihalás szélén állnak 250 millió évnyi földi lét után. Hasonló sor vár a világ legkülönlegesebb  cápáira és rájáira is.

A zsiráfokat 2018-ban nyilvánították első ízben súlyosan veszélyeztetettnek, és majdnem minden makimajom fajta is veszélyben van. A rovarok különösen veszélyeztetettek. A nyugati pompás királylepkék  97%-a eltűnt az Egyesült Államokból, és a dél-amerikai tetűfélék is nagy gyorsasággal pusztulnak.

„A rovarok uralják és mozgatják igazából a világot” - mondta McKeon. „Az ember a számukat radikálisan csökkenti… ez aggodalommal kellene, hogy eltöltsön bennünket!

Miért fontosak a rovarok?

De van még remény!  2018-ban a sok végzetes dolog között reménykeltő hírek is vannak. A hegyi gorillákat megmentették a súlyosan veszélyeztetett státuszukból, és  vadon élő fekete orrszarvúakat 50 év óta előszőr telepítettek vissza Csádba .  Az imádnivaló San Quintin kenguru patkányról kiderült, hogy életben van három évtizedes feltételezett kipusztulása után, és a ritka Pátzcuaro tavi szalamandert mexikói apácák rendjének köszönhetően megmentették a kipusztulástól.

A legígéretesebb, hogy még a két veszélyeztetett, magányos északi fehér nőstény orrszarvúnak is van reménye. No nem az orrszarvúak szeplőtelen fogantatásáról van szó.  Egy 2018-ban végzett kutatás azt állapította meg, hogy az északi és déli fehér orrszarvúak közelebbi rokonságban állnak egymással, mint azt korábban gondolták, így mesterséges megtermékenyítéssel egy születendő hibrid reális  lehetőséget jelent.

„Amikor a veszélyeztetett fajokról van szó, nem próbálkozhatunk és nem hibázhatunk,” figyelmeztet Thomas Hildebrandt, az úttörő természetvédelmi módszer tudósa.

„A fajok elvesztése azt jelenti, hogy evolúciós könyveket vesztünk el, mielőtt még esélyünk lenne arra, hogy elolvassuk azokat.”

Forrás: IFLSCIENCE