26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
21°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Elborzasztó orvosi esetek 2018-ból

Csak akkor olvassa el, ha szereti a nyugtalanító, furcsa orvosi eseteket - a cikkben a nyugalmat megzavaró felvételek is láthatóak!

A sokéves képzés alatt az egész világon belenevelik az orvosokba, hogy „lódobogás hallatán lóra gondolj, ne zebrára” – vagyis az esetek nagy többségében a tüneteket banális betegségek okozzák, ritka vagy egzotikus betegségre csak az evilágibb bajok kizárása után kell gondolni.

Néha azonban valószínűleg mégis a zebra dobog. Hála az esettanulmányoknak és az internetnek, mi laikusok is tudomást szerezhetünk az orvosokra váró hihetetlenül buggyant, fura kihívásokról. Nézzük 2018 legfelkavaróbb orvosi eseteit!

Agyevő amőba-fertőzésben halt meg a vízi vidámparkban töltött nap után

Szeptemberben a New Jersey-ben élő Fabrizio Stabile Naegleria fowleri, vagyis agyevő amőba-fertőzésben halt meg. Kivételesen erős fejfájással, lázzal, mozgásproblémákkal és zavarodottsággal került kórházba. Kiderült, hogy több nappal korábban a texasi Waco-ban volt vízi vidámparkban, ott kaphatta a fertőzést. A tünetei alapján az orvosok azonnal bakteriális agyhártyagyulladásra gyanakodtak, nagy adag antibiotikumot és gyulladáscsökkentőket adtak. A baktériumot egy tesztsorozattal igyekeztek kideríteni. Az agy-gerincvelői folyadék teszt négy nap múlva lett Naegleria fowleri-pozitív, de addigra az agykárosodás annyira előrehaladt, hogy nem maradt idő a speciális kezelésre, a beteg a következő napon meghalt.

Az elsődleges amőbás agyvelő- és agyhártyagyulladás (PAM) végzetes, ugyanakkor rendkívül ritka. Az USA-beli fertőző betegségekkel foglalkozó hivatal, a CDC adatai szerint az USA-ban mindössze 143 eset (Stabile-vel együtt 144) fordult elő, 98%-uk meghalt.

Gyakori találkozásunk az amőbával azonban általában észrevétlen marad, mert ha véletlenül lenyeljük, akkor nincs semmilyen káros hatása. Csak akkor keletkezik PAM betegség, ha az amőba az orron és az ormelléküregeken keresztül eléri az agyszövetet. Ezért kell nyílt vízben mindig bedugaszolt orral úszni és az orrjáratokat steril vízzel tisztítani.

Amputálni kellett a kezét, mert nyers osztrigát evett

A 71 éves dél-koreai beteg nem ismerte az alábbi történetnek a tanulságát: ne együnk nyers kagylót. A The New England Journal of Medicine szaklap cikke szerint a beteg az igen patogén Gram-negatív Vibrio vulnificus­ baktériummal fertőződött meg nyers osztrigák fogyasztásakor. Mindössze 12 órával később már lázas volt, a bal keze extrém, fájdalmas módon megdagadt, és nagy, haemorrhagiás bullának nevezett vérzéses hólyag keletkeztek rajta. Két nap múlva fordult orvoshoz, aki hamar azonosította a V. vulnificus baktériumot a bullában.

A bal kéz az amputálás előtt. The New England Journal of Medicine, 2018

A beteg valószínűleg azért kapta el a fertőzést, mert 2-es típusú cukorbaja és magas vérnyomása volt, továbbá előrehaladott vesebetegséggel kezelték. Mindhárom betegségben jelentősen gyengülhetnek a végtagok erei és a szervezet az egészségesnél kevésbé képes a véráramba kerülő kórokozók eltávolítására. A beteg kezén a vérzéses sebek egy korábbi érkárosodás helyén keletkezhettek.

Azonnali és agresszív beavatkozás következett: intravénásan adott antibiotikumok és az elhalt szövet eltávolítása. Mivel azonban a V. vulnificus-vérmérgezés még ennek ellenére is gyakran üszkösödést okoz, a fertőzéssel folytatott 24 napos küzdelem után nem maradt más hátra, mint a férfi alkarjának amputálása. Ezután rendben felgyógyult.

Megszilárdult vérrögöt köhögött föl a tüdejéből

Súlyos veleszületett szívelégtelenségből származó tüdőpanaszok miatt évek óta kezeltek egy beteget, amikor az orvosai megdöbbenésére „spontán kiköhögött” egy vérrögöt, ami a tüdejében fejlődött ki és a jobb tüdő 10 hörgőjének a pontos másolata lett.

A The New England Journal of Medicine szaklapban magyarázták el, hogy a 36 éves beteg kéthegyű szívbillentyűvel született: a szokásos három helyett csak két hegye volt annak a billentyűnek, ami megakadályozza a visszaáramlást az aortából a bal kamrába. Már korábban kapott műbillentyűt és pacemakert, de sajnos súlyos szívelégtelensége alakult ki, ami miatt intenzív osztályra került. Kamrai segédeszköz (LVAD) beültetésével és véralvadásgátló gyógyszerekkel próbálkoztak, ezek után következett a „tüdőszobor” felköhögése. A beteg egy héttel a műtét után végül elhunyt a szívelégtelenség szövődményei miatt.

Egy ritka agyevő amőba „kását” csinált a még élő beteg agyából

Az alábbi eset is igazolja az agyevő amőba-betegséggel kapcsolatos fenti tanácsunkat.

Az év elején az idejében fel nem ismert Balamuthia mandrillaris amőbával való küzdelem után Washington államban meghalt egy nőbeteg.

A 69 éves beteget a seattle-i Swedish Medical Centerbe szállították súlyos görcsroham és az értelmi képesség romlása miatt. A CT egy 1,5cm-es sebet mutatott ki a koponya hátsó részében. A nő gyorsan műtétre került agytumor gyanújával. Az orvosok megdöbbentek, amikor a rosszindulatú daganat helyett egy cseppfolyós agyszövettel telt zsákot találtak. Miután megállapították, milyen baktériumról van szó, megpróbálták kideríteni, hogyan történhetett a fertőzés. Megtudták, hogy a betegnek kb. egy évvel korábban orrmelléküreg-gyulladása volt, és rendszeresen át kellett öblítenie az orrjáratokat. Desztillált vagy steril víz helyett azonban a beteg szűrt csapvizet használt. Nem sokkal ezután keletkezett az orrán egy furcsa kiütés, ami nem jött rendbe.

A rosacea-nak vélt, nem javuló orrkiütés, az agyi seb előzménye.

Valószínűleg a kiütés volt az első jele annak, hogy a veszélyes amőba bejutott az orrszövetbe, ahonnan könnyen tovább juthatott az agyba. Ahogy az a Balamuthia mandrillaris agyfertőzések 90%-ával történik, pár héttel később ez a nőbeteg is meghalt.

Érzéketlenné vált egy beteg lába és halál közeli állapotba került nagy mennyiségű széklet miatt

Az alábbi esetről júliusban közölt beszámolót a BMJ szaklap. Egy 53 éves ausztrál beteg ment be az ügyeletre, mert már egy napja fájt a jobb lába, és nem tudta mozgatni. Három napja hasi fájdalmaktól és hányingertől szenvedett.

A hasi CT.

A végbélvizsgálatnál beszáradt székletet találtak. A hasi CT szerint a férfi vastagbele úgy megtelt és felfúvódott, hogy nyomta a jobb oldali közös csípőartériát, ami a jobb lábhoz szállítja a vért. Az óriási mennyiségű széklettel telt bél miatt a veseműködés is romlott, a vér veszélyesen elsavasodott.

Annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban eltávolítsák a salakanyagot, a beteget elaltatták és a beszáradt székletet eltávolító műtétet hajtottak végre rajta, amelynek során kb. 2 liter széklettől sikerült megszabadítani. Enyhe hashajtókat is kapott, az intenzív osztályt 4 nap után hagyhatta el. A járóképességét 13 nap múlva nyerte vissza.

Az orvosok nem értik, hogyan kerülhetett sor ilyen fokú székrekedésre. A tanulság? Ha több napja nincs székleted, fordulj orvoshoz.

Beszívta az MRI gép, meghalt

Az MRI, vagyis mágneses rezonanciás képalkotó vizsgálat biztonságos. De fémtárgy nincs a vizsgálószobában!

A Hindustan Times lap januárban tudósított egy 32 éves férfi tragikus haláláról: beszippantotta az MRI gép, mert egy fémtárgy volt nála. Az indiai Mumbaiban a BYL Nair Charitable Hospital kórházban Rajesh Maruti Maru állítólag egy idős rokonát látogatta, amikor egy asszisztens megkérte, hogy vigyen be egy cseppfolyós oxigén tartályt az MRI vizsgálószobába.

Sem az asszisztens, sem Mr Maru nem tudta, hogy az MRI gép működésben van. Amikor Mr Maru belépett a szobába, a gép mágnese azonnal és erősen beszívta a tartályt, és azzal együtt a férfit is. A tartály megrepedt, Mr Maru súlyosan megsérült. Nem sokkal ezután oxigénmérgezés következtében meghalt, lényegében a túl sok oxigén miatt visszafordíthatatlanul károsodtak a központi idegrendszer és a tüdő sejtjei.

A körültekintő biztonsági előírások miatt az ilyen esetek hihetetlenül ritkák. Az AFP szerint mind az asszisztenst, mind a jelen levő orvost letartóztatták, és az önkormányzat 500,000 rúpia (7,855 dollár) kártérítést fizetett az elhunyt férfi családjának.

A nőbeteg több mint egy tucat férget húzott ki a szeméből – új tudományos felfedezés lett belőle

Figyelmeztetés: az alábbi történet nem a bátortalanoknak való!

Februárban regisztrálták első ízben a haszonállatok szemféregfertőzését (Thelazia gulosa) emberben. Oregon államban Abby Beckley és az optometristája összesen 14 apró parazitát húztak ki a nő bal szemének a kötőhártyájából és a bal szemhéjából, ahol addig vígan lakmároztak a könnyek és a szemváladék fehérjéjéből.

A vesszőfutás első jelei a bal szem vörösödése, irritációja, a szemhéj leesése és visszatérő migrének voltak egy alaszkai halászhajón végzett munka során. A kikötőben a nő azután be tudott nézni a tükörbe, odanyúlhatott a kezével és felmérhette, mi is történik. Nem volt felkészülve arra, amit talált, de bámulatra méltóan kezelte.

Az egyik kifejlett féreg Beckley szeméből.

Rémülten bámultam a kezemet, és csak arra gondoltam: ó, istenem, egy féreg! – mondta Beckley. Miután hazarepült Alaszkából, azonnal elment a portlandi Oregon Health and Science Universityre. Az egyetem tanácsára a beteg és az optometristája által eltávolított mintákat elküldték vizsgálatra a CDC-nek. Ez lett a The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene lap világelső közlése.

Forrás: iflscience.com

Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
További anyagok