11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Oroszország azt állítja, hogy a Nemzetközi Űrállomáson a lyukat belülről fúrták

Sok gyanús dolog történt 2018-ban. Az Amazon Alexája csúnyán kezdett viselkedni, Oroszországban kiderült egy robotról, hogy egy öltönyös ember, és egy titokzatos lyuk jelent meg a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), és egyelőre senki sem tudja hogyan.
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass.

Az ISS fedélzetén lévő rejtélyes lyukkal kapcsolatban Szergej Prokopjev a legénység elleni minden vádat visszautasít.

Az űrállomáson dokkoló Szojuz kapszula oldalán lévő lyukat mindenképpen belülről fúrták - egy nemrégiben a Földre visszatért orosz űrhajós szerint.

Legyél a szerkesztőnk - regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket, csak nálunk!

Ha nem hallottál róla, vagy nem vagy naprakész a több hónapja zajló sztori fejleményeit illetően, itt egy visszatekintés  az eseményekről.

Augusztusban a NASA szivárgás felfedezését jelentette be egy 2 milliméteres lyuk formájában, miután az ellenőrzés nyomásesést észlelt az űrállomás fedélzetén. A lyukat a Szojúz kapszulán találták meg, és valószínűleg egy mikrometeorit okozta. Senki sem került veszélybe, nem volt dráma.

Az Európai Űrügynökség űrhajósa, Alexander Gerst állítólag az ujjával dugta be a lyukat, hogy ideiglenesen megoldja a problémát, gyakorlatilag az űrt érintve űrruha nélkül.

Ezután a történet furcsa fordultot vett, amikor kiderült, hogy a lyuk teljesen úgy nézett ki, mintha meg lett volna fúrva.

Úgy tűnik, hogy a Szojúz kapszula hírhedt lyukát belülről fúrták ki. NASA

Néhány nappal később az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz  bejelentette, hogy vizsgálják, hogy műszaki hibáról vagy „szándékos rongálásról” van-e szó, míg az orosz újságok odáig mentek, hogy az amerikai űrhajósokat szabotázzsal vádolják.

Mind Oroszország, mind  az Egyesült Államok vizsgálatokat indított, és többé-kevésbé egyetértettek abban, hogy a lyukat még a földön fúrták, mielőtt a kapszula az űrbe jutott volna, mivel a fúrást az űrben igencsak megnehezítette volna a súlytalanság. Hogy ki és miért fúrta a lyukat az még mindig nem ismert.

Decemberben Szergej Prokopjev és Oleg Kononenko űrhajósok sikeres, 8 órás űrsétát hajtottak végre, hogy megvizsgálják a lyukat kívülről, mintákat gyűjtve. Prokofjev és a két űrhajós, valamint a minták visszajutottak a földre, hogy az orosz bűnüldöző szervek megvizsgálják azokat.

Oleg Kononenko űrhajós űrsétát hajt végre a Szojúz MS-09 űrhajót vizsgálva 250 mérföldnyire a Föld felett, December 11-én, NASA

Az űrutazók valójában tökéletes biztonságban a Szojúz űrhajón tértek vissza a Földre. A lyukat epoxigyantával és gézzel tömték be, és mielőtt a Föld légkörébe beléptek, megszabadultak a kapszulának attól a részétől, ahol a lyuk volt.

Visszatérése után Prokopjev egy sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a lyuk a kapszula belsejében volt, és azt mondta, hogy „a vizsgálati szerveknek kell megállapítaniuk, hogy mikor keletkezett a lyuk”, jelentette az Associated Press.

A történet tehát még nem zárult le, a részletek még mindig nem világosak, és továbbra is vannak rejtélyek az ügy körül.

Amikor azonban feltették a kérdést, hogy létezik-e, hogy a lyukat az űrben fúrta egy asztronauta, Prokopjev megvédte társait, és határozottan azt mondta a médiának: "Nem gondolhatnak ilyen rosszat a legénységünkről."

Forrás: IFLSCIENCE

Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
További anyagok