19 °C, Budapest
19 °C
Budapest
Holnap
16°
Holnapután
18°
Hétfő
21°
2024.04.12. péntek, Gyula
filter.hu filter.hu

Melyik mobilkészülék sugároz leginkább?

Folyamatosan kézközelben lévő mobiljaink árnyoldala - fontos lehet tudni róla
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass.

Időről időre felbukkanó téma a mobilkészülékek által kibocsájtott sugárzás mértéke - és hogy ez a sugárzás vajon káros, ártalmas lehet-e a telefon tulajdonosára. Mivel telefonjainkat ma már gyakorlatilag a nap 24 órájában egy méteren belül tartjuk, ez a kérdés szisztematikus figyelmet és tudományos igényességű válaszokat érdemel.

Legyél a szerkesztőnk - regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket, csak nálunk!

Kihez lehetne ilyen esetben fordulni? Nos, ki máshoz, mint a németekhez - a Németországi Szövetségi Sugárzásvédelmi Hivatal (eredetiben: Bundesamt für Strahlenschutz) mindenre kiterjedő részletességű adatbázissal rendelkezik az egyes (régi és új) telefonkészülékek által kibocsájtott sugárzásértékekkel. A teljes adatbázis ide kattintva érhető el, de alább a Statista infografikáján az élmezőny (az első 15 helyezett) vizuálisan ábrázolva is megtekinthető.

A toplistát a kínai márkák uralják, a Xiaomi, a OnePlus, a Huawei és a ZTE ad tizenkettőt a tizenöt első hely közül. Fontos azonban megemlíteni azt is, hogy a prémium Apple telefonok közül az iPhone 7 és az iPhone 8 is felkerült erre a listára.

Meddig egészséges?

Bár nincsen nemzetközileg elfogadott "biztonságos" szintje a mobiltelefon-sugárzásnak, a szintén német Der Blaue Engel (Kék Angyal) környezetbarát minősítést kiadó szervezet csak olyan telefonoknak adja meg saját minősítését, melyek sugárzásértéke nem haladja meg a 0,6 watt per kilogrammot. Ennek az értéknek a fenti lista utolsó helyezettje is több, mint a dupláját produkálja.

További híreink az okoseszközökkel kapcsolatosan - olvass tovább!
Eszközök
Szoftverek
Eszközök
Szoftverek
Eszközök
Szoftverek
Eszközök
Szoftverek
További anyagok