7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Mi történik a testünkkel 40 után és miért fontos, hogy tudjunk róla?

30 vagy 40 éves vagy? Nem is olyan nagy a különbség. Vagy mégis? A pszichológusok azt mondják: természetes, hogy félünk az öregedéstől. Ezt a félelmet azonban le kell győznünk, és meg kell értenünk: minden életkornak megvannak a maga előnyei és hátrányai. 10 pontban összefoglaljuk, mi minden történik a testünkkel a 40. életév után.
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass. Regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket. Legyél a szerkesztőnk!

30 vagy 40 éves vagy? Nem is olyan nagy a különbség. Vagy mégis? 10 pontban összefoglaljuk, mi minden történik a testünkkel a 40. életév után.

10. Megritkul a haj

21 éves                                                                                       42 éves

Ez a probléma legnagyobbrészt a férfiakat érinti. Sokuknak már 30 éves koruk előtt ritkul a hajuk, és a 40. életév után a férfiak 53%-a kopasz lesz. A nők hajhullása lassúbb folyamat. Igen, ez kellemetlen, de van egy előnye is: a szőrzet sem nő tovább.

9. Könnyebben válunk jó szülővé

A 40 éves férfiaknak és nőknek több élettapasztalatuk van, jobban megbirkóznak a nehézségekkel, és tudják, mit kell tenni problémás helyzetekben. Sőt: anyagilag is szilárdabban állnak a lábukon, mint a 20 évesek. Ez azt jelenti, hogy az „idősebb” szülők minden szükségeset meg tudnak majd adni a kisbabájuknak.

Ennek is megvannak persze a hátrányai: jóval komplikáltabb a nő számára a teherbeesés és az, hogy egészséges gyereket szüljön. Ha tehát választhatunk, és vágyunk gyerekre, akkor jobb korábban gyereket vállalni. Ugyanakkor azt is el kell ismernünk, hogy a tudomány ma már jól kezeli a férfi és a nő szaporító szervrendszerével kapcsolatos problémákat.

8. Laktózintolerancia

                   meg tudja inni                                                                  nem tudja meginni

Egyesek már gyerekkoruktól kezdve képtelenek megemészteni a tejféléket, másoknál ez később jelentkezik. 40 fölött esik a laktóz emésztését segítő laktáz enzim szintje. A laktóz-intoleránsok emiatt nem tudják megemészteni a tejet, és az mindenféle bélzűrt okoz.

Aki ezt tapasztalja, az igyon laktózmentes tejet, és fogyasszon probiotikumokat.

7. Csökken a fogérzékenység

A fiatalkori fogérzékenység 40 után akár el is tűnhet. Ez azért van, mert tovább termelődik, lerakódik a dentin, a fog keményszövete, ami csökkenti az érzékenységet.

Ennek a hátránya az, hogy miután ez a változás végbemegy, van esély arra, hogy ne érezzük meg, ha valami nincs rendben a fogunk körül. Ezért javasolt rendszeresen fölkeresni a fogorvost.

6. Csökken a testmagasság

Ez a 30. életév után kezdődik, és 40 után már látható is. Egy egyetemi adatgyűjtés szerint a testmagasság 30 és 70 közötti fokozatos csökkenése férfiaknál 2,5cm, nőknél 5cm.

A folyamat kalcium- és D vitamin-tartalmú ételek fogyasztásával és tornázással lassítható.

5. Lassul az anyagcsere

28 éves                                                                                       40 éves

Hamar elhízunk, ha ugyanazokat az ételeket esszük 40 évesen, mint 20 évesen. Az a helyzet, hogy 40 után az anyagcsere lelassul, az izomvesztés pedig felgyorsul. Egy családorvos szerint a nők 40-től 55 éves korukig átlagosan közel 7kg-ot híznak.

Ezt a kellemetlenséget egészséges étrenddel és tornával kerülhetjük el. Fitté varázsoló recept sajnos nincs: sokat kell dolgozni ahhoz, hogy tökéletes formában legyünk.

4. Vonzóbbak és magabiztosabbak leszünk

A pszichológusok azt állítják, hogy a 40 évesnél idősebb nők magabiztosabbak, mint a 20 vagy akár a 30 évesek. Ez a tény elősegíti, hogy jobban szeressék önmagukat, ne aggódjanak apróságok miatt, eltüntessék maguk mellől a „mérgező” embereket, legyenek igazán boldogok és anyagilag függetlenek.

Ebben a korban az emberek átértékelik önmagukat és a körülöttük levőket, így mind a férfiak, mind a nők vonzóbbá válnak a másik szemében.

3. Romolhat a hallás és a látás

30 évesen                                                                                  40 évesen

Az emberek 40 után lassan távollátók lesznek vagy más szemproblémáik lépnek fel: a legtöbb embernek az olvasáshoz több fény kell, és a színérzékelésük is változhat. Előfordul a száraz szem is.

A hallás is romlik a dobhártya és a belső fül elváltozásai miatt.

Időről időre javasolt fölkeresni az orvost, hogy a probléma időben kiderüljön.

2. Erősebb az immunrendszer

40 éves korukra az emberek már átestek a legkülönbözőbb vírusok támadásain. Ettől az immunrendszer erősebbé válik, ritkábban betegszünk meg.

Aki egészséges életmódot él és eleget alszik, annak jobb lesz az immunrendszere. Nagyon fontos, hogy minél többet tartózkodjunk a szabadban, friss levegőn.

1. Változik az ízérzékelés

amit eszel                                                                                amilyen íze van

A születéskor kb. 9,000 ízreceptorunk van. Ahogy idősödünk, úgy csökken a receptorok száma. Először a sós és az édes ízeket érezzük kevésbé, azután a keserűeket és a savanyúakat. Ez egyébként a nőknél korábban elindul, mint a férfiaknál.

A folyamat sajnos megállíthatatlan, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudjuk megkülönböztetni az ízeket, mindössze kevésbé erősnek érzékeljük azokat majd.

Ez a cikk – reméljük – segít, hogy felkészüljünk a jövőre és ne aggódjunk, amikor az itt bemutatott változásokat tapasztaljuk. Ne felejtsük el, hogy szakértői segítséggel lassítható az öregedés folyamata.

Forrás