25 °C, Budapest
25 °C
Budapest
Holnap
26°
Holnapután
24°
Vasárnap
24°
2022.08.11. csütörtök, Zsuzsanna
filter.hu filter.hu

Egy élet tragédiája: pillanatkép a Sparból

Sorban állás a Sparban. Munkaerőhiány van a kereskedelemben, a sor hosszan kígyózik és lassan halad. Mögöttem két néni várakozik, az egyik hosszan beszél.
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass. Legyél a szerkesztőnk! Regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket.

Előhozza az összes sablont, amit a helyi (értsd.:szegregátum-széli) egykoron becsületen dolgozó, de immár nyugdíjas kisemberek mondanak nap mint nap. Kevés a nyugdíj, nem lehet megélni. Elment húszezer forint a patikában. De még mindig jobb mint a fiataloknak. Ma nem szeretne fiatal lenni. Régebben minden jobb volt. Rossz az egészsége. Aztán jön a fizikai és anyagi állapotból adódó nyomor összekötése. Amikor jön a nyugdíj, akkor a konyhába ül egész nap, hogy meghallja a postás csengetését. Ha bent lenne a szobában, akkor nem venné észre a tévétől, mert rossz a füle.

A monológ csúcspontja tipikus és elkerülhetetlen: amikor megy ki a temetőbe a férjéhez, akkor mindig mondja neki, hogy szeretne már ő is meghalni. Együtt érzek, sajnálom, de ha magamba nézek őszintén, akkor tudom, hogy alapvetően lesz@rom, amit mond. Egészen egy pontig. A néni nagyot sóhajt, és azt mondja, hogy akárhány éves is, nem tud szabadulni valamitől. Háborús gyerek volt, az anyukája otthagyta vidéki rokonoknál, mondván ott kevesebb veszély leselkedik rá. De csak őt, a testvéreit nem. Neki hiányzott az anyukája, a rokonok meg verték.

Kizárólag ezért van csak egy lánya. Soha, de soha nem akart olyat, hogy valamelyik gyerek azt érezze: a testvérét jobban szereti. Atombiztos megoldásként csak egy lett. Ez már üt.

Lopva hátrapillantok, szeretnék arcot is kötni a történethez. Ekkor látom, hogy a néni a tejföl, a parizer és a kenyér mellett egy nagy halom bulvárújságot készül megvásárolni. A kupac színes, vidámságot árasztó kis szigetként úszik a tovább a szalagon a pénztár felé.