14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

Rajzfilmszereplők - kiről mintázták?

A művészek a való világból merítenek inspirációt, sokszor még a rajzfilmesek is

Azt hihetnénk, hogy az összes buggyant figurát csak kitalálták, pedig néhányuknak van valóságos megfelelője.

 

Popeye, a tengerész: Frank „Rocky” Fiegel

A rajzfimeknek ezt a sztárját eleve úgy ábrázolták, hogy hasonlítson erre a matrózra. Az alkotó, Elzie Crisler „E.C.” Segar a félszemű urat bátor fickóként jelenítette meg, aki állandóan pipát hord a szája szögletében.

 

Mr. Magoo: W.C. Fields

Mr. Magoo egy vaksi, motyogó öregember volt, akit először nem terveztek élő személyről másolni. Millard Kaufman találta ki. Miután a sorozat első pár filmje elkészült, a rendező, Pete Burness észrevette, hogy a főszereplő hasonlít a népszerű komikusra, Fields-re. Ez adott inspirációt a többi epizódhoz.

 

Dennis, a komisz: Dennis Lloyd Ketcham

Hank Ketchamot a saját kisfia inspirálta. Dennis nagy bajkeverő volt, mindig kitalált valamit, amivel megijeszthette a szüleit. Amikor egy nap a gyerek nagy balhét csinált, az anyja rákiáltott az apára: „A fiad közveszélyes!” Ettől kezdve Hank a fiú hőstetteit a rajzfilmek világában túlozta el.

 

Jessica Rabbit: Rita Hayworth, Veronica Lake, Lauren Bacall

A pácba került Roger nyúl csábító feleségének figuráját először Rita Hayworth inspirálta, a viselkedését is. Később Richard Williams rendező úgy határozott, módosítja a figurát, hogy Veronica Lake-re hasonlítson. Végül Robert Zemeckis, egy másik rendező Lauren Bacall alakjából merített inspirációt. Jessica egy bonyolult nő – vagy három.

 

Csingiling: Margaret Kerry

A Disney-tündér a sikeres színésznőre hasonlít. A figurát a szerző, J.M.Barrie 1904-ben eredetileg a Peter Pan mesedarabhoz találta ki, de a Disney-film tette népszerűvé.

Még az is hasonlít, ahogy állnak.

 

Rissz-Rossz Sam: Deadeye/Red Skelton

A Bolondos dallamok vadnyugati rajzfilm-sorozatnak ehhez a szereplőjéhez kezdetben a rendező, Fritz Frelang adott inspirációt, a későbbi filmecskékben azonban a figura egyértelműen Skeltonon alapszik.

 

Skippy: Percy Crosby

Az alkotó a saját gyerekkori emlékeiből merített inspirációt a kis bajkeverő komikus figurájához, a nézők pedig egyre újabb kalandokat kértek.

 

Little Lulu: Marjorie Henderson Buell

A kitűnő rajzfilmes a kislány kori tapasztalataira alapozta a figurát.

 

Henry: Carl Anderson

Sokan azt hiszik, egy sikeres rajzfilmfigurával előállni évekbe telik, ám vannak olyan emberek, akiket megihlet egy pillanat. Carl Anderson 67 éves korában felskiccelt egy alakot szakiskolai diákok előtt. A figura beindult, és hatalmas siker lett.

 

Archie Andrews: Mickey Rooney

Az aranyos, vörös hajú figurát egy másik szeplős fiú inspirálta: a képregény rajzfilm-verziójában a tinédzser sztárkomikus alakja jelenik meg.

 

Betty Boop: Helen Kane

Az amerikai közönség kedvencét eredetileg paródiának szánták – de ezt ki tudta? A figura nagyjából az énekes színésznőn alapult. A hangja hasonlított a színésznőére, ahogy a megjelenése is. Helen beperelte az alkotót – egyértelmű, hogy nem kedvelte a filmsorozatot.

Forrás: http://news.shareably.net/, https://www.wikipedia.org/

További érdekességek a mozgókép világából ... görgess lejjebb!
Filmbemutatók, trailerek
Kritikák, hírek
Filmbemutatók, trailerek
Kritikák, hírek
Filmbemutatók, trailerek
Kritikák, hírek
Filmbemutatók, trailerek
Kritikák, hírek
További anyagok