7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Így néz ki egy 1200 éves királynő

Elképesztő technológia, hihetetlen életszerűség

A lenyűgöző rekonstrukció egy 1200 éves perui királynő arcát eleveníti meg. A Huarmey királynőként ismert nő 60 éves lehetett. Maradványait 2012-ben tárták fel a Peru partjainál fekvő,  El Castillo de Huarmey-nek nevezett sírban.

A tudósok most rekonstruálni tudták az arcát. A régészek, Miłosz Giersz és Oscar Nilsson a koponya szerkezetét vizsgálva megbecsülték az izom és a hús vastagságát a csonton. Az arcot ezután a koponya 3D-s nyomtatott modellje köré építették.

Nilsson referenciaként az Andokban, a sír közelében élő bennszülöttek fényképeit használta fel, és 220 órányi  munkával alkotta újra a képmást. Még egy idős, perui asszonytól származó igazi hajat is vásárolt, hogy rekonstruálja a királynő frizuráját. 

"Az első lépések inkább tudományosak, azután fokozatosan a művészet kerül előtérbe, hogy élethű, emberi kifejezést adjak az arcnak - mondta Nilsson a National Geographicnak. – Egyébként úgy nézne ki, mint egy próbababa."

A királynő sírjának helyszíne a Wari-kultúra idején egy templomi épületegyüttes volt. Ez a nép az inkák bejövetele előtt már évszázadok óta ott élt. A sírban összesen 58 előkelő származású nő volt eltemetve, köztük négy királynő vagy hercegnő.

Néhány dolog arra utal, hogy Huarmey királynő az elithez tartozott. Először is egy külön magánkamrában volt eltemetve luxustárgyakkal, többek között egy rituális bárddal és egy ezüst serleggel.

A csontváza arra enged következtetni, hogy életének nagy részében ült, esetleg szövéssel foglalkozott, olyan textíliákkal, melyek értékesebbek voltak, mint az arany vagy az ezüst. Néhány foga hiányzott, ami arra utalhat, hogy rendszeresen ivott egy cukros italt, amit csak a wari-elit ihatott, az úgynevezett chicha-t.

A rekonstruált arc most a varsói Nemzeti Néprajzi Múzeumban került kiállításra és mindenki számára megtekinthető!

További lenyűgöző történelmi történetek - egy kicsit lejjebb!

Forrás: IFL Science

További érdekes történelmi cikkeket olvashatsz kicsit legörgetve!

 

Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok