10 °C, Budapest
10 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

10 félelmetes túraútvonal a világból. Nem való mindenkinek!

Lassan véget ér a nyár, de egy szép őszi napon még simán felkerekedhetsz és túrázhatsz egy jót. Ha ez eddig nem hangzik túl izgalmasnak, válassz egy túra-terepet az alábbi lehetőségek közül...

1. Via Ferrata, Olaszország

A Dolomitok oldalán lógva átélheted, mit éreztek az első világháborúban harcoló olasz katonák, akik még kényszerből jártak erre, nyomukban az ellenséggel. Ma már nem lőnek rád mesterlövészek - de ettől eltekintve sem sétagalopp a túra.

2. Aokigahara, Japán

Nem tűnik túl bonyolult túra-terepnek? Nos, első ránézésre nem is az. Másodikra sem. Viszont a világ egyik "legnépszerűbb" helye az öngyilkosok körében, évente körülbelül 100 ilyen halálesettel. Így már kicsit másként hangzik egy szürkületi séta?

3. Racetrack Playa, Kalifornia

A vitorlázó sziklák maguktól mozognak. Régi rejtély, hogy miért, talán az olvadó jégtáblák okozzák. Kísérteties jelenség amikor személyesen tapasztalod meg!

4. Labirintus, Canyonlands, Utah

A legközelebbi út 70 kilométerre, így csak gyalog közelítheted meg ezt a lenyűgöző természeti képződményt. Ahogy a neve is sugallja, elég könnyű benne eltévedni. Térerő híján csak saját emlékezetedre hagyatkozhatsz, amikor megpróbálsz visszatalálni a bejárathoz.

5. Trift függőhíd, Svájc

Ránézni is dermesztő, ugye? Hát, érzetben ehhez még add hozzá a körülbelül 40-50 kilométer per órás sebességű alpesi szelet, ami enyhén tekergeti a hidat. Sajnos nem egy kifújt, egyenletes szélről beszélünk ... így most képzelj el egy erőteljes széllökést a híd közepén állva!

6. Kukucska-kanyon, Gulch, Utah

Gyönyörű, de klausztrofóbiásoknak nem ajánljuk. Helyenként 30 centiméterre szűkülnek az átjárók - és így vagy úgy, de át kell jutnod ahhoz, hogy kijuss a kanyonból!

7. Barr Trail, Colorado

A képen jobb alul látható kis tábla medve-veszélyre hívja fel a figyelmet. Mégsem ez a fő probléma ezen az útvonalon, hanem az, hogy a Sziklás-hegység leginkább villámsújtotta vidékén vezet keresztül a túra. A hegyvidék domborzati adottságai elképesztő koncentrációban gyűjtik össze a viharos légtömegeket, így naponta legalább kétszer szó szerint felforrósodik a hangulat.

8. LeConte hegy, Tennessee

Egy 1200 méter magas sziklameredély önmagában még nem biztosítana helyet a listánkon ennek az egyesült államokbeli túraútvonalnak - de tedd hozzá, hogy itt él a világ egyik legnépesebb denevérpopulációja is. Szívesen kimásznál a szirtfokra miközben kirajzanak barlangjaikból?

 

9. Eyjafjallajokull, Izland

Séta egy aktív vulkánon? Nos, mi nem találtunk olyan életbiztosítást ami fedezné ezt a fajta szabadidős tevékenységet. Persze a kérdés így is áll - vajon mi lehet a nehezebb - végigmenni ezen az útvonalon, vagy megtanulni helyesen kiejteni a hely nevét?

 

10. Preikestolen, Norvégia

Három órás, tekervényes ösvény vezet fel a sziklatetőre, ahol a legvakmerőbbek a meredély fölé kilógaszkodva fotóztatják magukat. Ha azonban Thor csak egyet is tüsszent, míg ezen a fjord-sziklán állsz, egy körülbelül 600 méteres repülés vár rád...

Ha sikerült belelkesítenünk, túracipőt fel, és már indulhat is az őszi bátorság-túra! 

Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
További anyagok