20 °C, Budapest
20 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Szíria a háború előtt - és után...

Megrázó fotógyűjtemény járja be az internetet a kiélesedő szíriai harcok apropóján

Aleppó a világ legrégebb óta lakott települései közé tartozik, már az ókorban rendkívül jelentős városnak számított. Történetét mindvégig a kelet-nyugati kereskedelmi úton elfoglalt helyzete határozta meg, melynek virágzását köszönhette.

2012. márciusától Aleppóban, a szíriai polgárháború részeként öngyilkos merényletek, majd júliustól heves harcok kezdődtek, amikor a Törökország felől érkező lázadó erők megtámadták a várost.

A város lakossága döntő többségében nem támogatta a kormány ellen lázadókat, ennek ellenére az elfoglalt területeket a lázadók központjuknak tették meg.

A város egyes részeit 2012. júliusától más-más csapatok tartották ellenőrzés alatt

A változó sikerű összecsapásokban Aleppó egyes negyedeit elhódították a lázadók, míg másikakat megtartottak a kormányhű erők. 

Kelet-Aleppó lakosságának többsége elmenekült az előrenyomuló lázadók elől, és a város kormány által ellenőrzött kerületeiben keresett menedéket. Nyugat-Aleppó lakossága így 1.5 millió főre duzzadt, míg a lázadó területeken 143 ezer civil maradt.

2012. szeptember 28-29. éjjelén a történelmi bazár nagyrészt megsemmisült, leégett. A bazár a világ legnagyobb fedett antik piacnegyede és a Világörökség része volt az óvárossal együtt 1983 óta.

A tűzben a 700 éves Mahmandar mecset kupolája is megsérült

2014-ben a több mint 500 éves Chusrawiyya mecset is elpusztult.

2016. július 27-én a kormányhű erők körbezárták a város környékét.

2016. október 20-23. között volt az utolsó fegyverszünet, melyben 8 utat nyitottak a kelet-Aleppóban rekedtek távozására.

2016. december 10-én heves harcokat követően a kormányhoz hű erők orosz támogatással visszafoglalták a város utolsó lázadó kézen lévő negyedeit is.

Négy év és jelentős számú civil áldozat után, az aleppói csata véget ért.

Forrás: Wikipedia (szöveg), Boredpanda (képek).

További híreink a történelemmel kapcsolatosan - görgess lejjebb!
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok