13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Az USA legnagyobb nukleáris kísérletének sokkoló felvételei - most megtekinthetők!

Az elmúlt napokban a különösen megdöbbentő, 1954. március 1-i Castle Bravo-t, a Bikini-atollon történt kísérleti robbantást osztották meg a nemrég nyilvánosságra hozott nukleáris kísérleti robbantások felvételeiből.

Az elmúlt évben többszáz filmet hoztak nyilvánosságra az 1950-es és 1960-évekből származó nukleáris kísérleti robbantásokról. Ezeket  mind a kutatók, mind a laikusok megnézhették, tanulmányozhatták, és a jobb hozzáférhetőség kedvéért ezeket online is feltöltötték.

Az elmúlt napokban a különösen megdöbbentő, 1954. március 1-i Castle Bravo-t, a Bikini-atollon történt kísérleti robbantást osztották meg.

A bomba az USA által valaha felrobbantott legnagyobb hatóerejű nukleáris eszköz, melynek  TNT-egyenértékben kifejezett 15 megatonnás hatóereje körülbelül 1000-szer erősebb, mint a hirosimai és a nagaszaki bombáké volt.

Az eredmény meglepő volt, mert 6 megatonnával számolták. A növekedés a reakcióban résztvevő egyik lítium-izotóp nem várt reakciójának volt a következménye. A robbanás egy 7,2 km-es tűzgolyót hozott létre, egy  2 kilométer széles és 70 méter mély krátert hagyva maga után, és egy gombafelhőt, amely 14 kilométer  magasságot ért el körülbelül egy perc alatt. A robbanás olyan erejű volt, hogy nemcsak a közelben lévő, a teszt körülményeit rögzítő eszközöket semmisítette meg, hanem a sziget másik oldalán lévő épületeket is megrongálta.

"A robbanás egy olyan felhőt bocsájtott ki, amely a Csendes-óceán 18 000 négyzetkilométerét szennyezte be. "

A hatóságok a radioaktív csapadék veszélyeivel nem törődtek. A Rongelap és az Utirik atollok (korallzátony szigetek) lakói, akiket  csak három nappal később evakuáltak, sugárszennyezést szenvedtek. A közelben tartózkodó Daigo Fukuryū Maru japán halászhajó legénysége szintén akut sugárzási tünetek miatt került kórházba. Ez az esemény megerősítette Japán erős antinukleáris elkötelezettségét, és sokan a Godzilla óriásszörny megalkotását is közvetelenül a Daigou Fukuryu-balesettel hozzák összefüggésbe.

Emberek ezrei voltak érintettek, és az Egyesült Államok sokaknak fizetett kártérítést, akik később a radioaktív csapadék hatsásának következtében rákos és egyéb megbetegedéseket szenvedtek.

A kísérleti robbantás globális tiltakozást váltott ki, és végül az atomfegyverek légköri kísérletének tilalmához vezetett. Majdnem egy évtizedbe telt, míg az USA a föld alá helyezte a nukleáris kísérleteket.

1992 óta az összes újonnan kifejlesztett nukleáris fegyvert számítógépes szimulációval tesztelik az Egyesült Államokban.

Forrás: www.iflscience.com

Történelmünk érdekességeiből találsz válogatást a lenti témánkban.
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok