14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

A legendás Mary Fields

Whiskyt ivott, gyakran káromkodott és kézzel sodort szivarokat szívott. A szoknyája alatt nadrágot viselt és a köténye alatt puskát hordott, amit nem félt használni, ha az ökle nem volt elég. A hat láb (182 cm) magas és kétszáz font (90,7 kg) súlyú Mary Fields félelmetes asszony volt.

Mary Montanaban élt, egy Cascade nevű városban, az Egyesült Államokban.

Az ottani közösség megkülönböztetett tagja volt. Minden iskola szünnapot tartott a születésnapján, és bár a nőknek nem volt szabad belépniük a kocsmákba, a polgármester külön engedélyt adott, hogy ő bármikor bemenjen, ahová csak akart.

De Mary eredetileg nem montanai volt. Tennessee-ben született rabszolgának, valamikor az 1830-as évek elején. Ott is élt több mint harminc éven át rabszolgaként, amíg a rabszolgaságot el nem törölték. Mint szabad nő, az élet először Floridába vetette, ahol egy családnál dolgozott, majd Ohioba, ahová a család egy része költözött.

Amikor Mary 52 éves volt, egy Montanaban élő, közeli barátnője tüdőgyulladásban megbetegedett. A hírt meghallva Mary mindent otthagyott, hogy barátnőjét ápolhassa, aki hamarosan felépült. Mary úgy döntött, hogy Montanaban marad, és Cascade-ben telepedett le.

A kezdés nem volt egyszerű. Először éttermet nyitott, de egyrészt nem volt  jó szakácsnő, másrészt túl jószívű volt, azokat a vendégeket is kiszolgálta, akik nem tudtak fizetni. Így az étterem egy éven belül csődbe ment.

De aztán 1895-ben, hatvanévesen, Mary, vagy ahogy nevezték "a postakocsis Mary" lett a második nő és az első afro-amerikai, aki postásként dolgozott az USA-ban. Azért kapta meg az állást, mert ő volt a jelentkezők közül a leggyorsabb, aki hat lovat el tudott húzni.

Végül egy mosoda üzletbe fogott. És bébiszittelte  a város összes gyerekét. És baseball meccsekre járt. És a városlakók nagy részével barátságot kötött, köztük Gary Cooperrel, aki később  híres színész lett. Ő volt Mary Fields, a lázadó, a legenda. Egész Cascade városa elment a temetésére, amikor 82 éves korában elhunyt.

Forrás: https://historicalsnaps.com

Történelmi cikkeket bőségesen találhatsz még a lentre beágyazott témánkban is. Érdemes követned!
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok