27 °C, Budapest
27 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
21°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Az endometriózis 13 tünete, amit olykor az orvosok sem vesznek észre

Meglepő lehet, de az endometriózist még mindig túlságosan kis mértékben kutatják és vitatják meg a szakemberek - bár van fejlődés ez ügyben -, sok orvos gyakran még ma sem tudja diagnosztizálni ezt a betegséget. Az endometriózis rossz esetben meddőséget is okozhat, ami elkerülhető lenne, ha időben diagnosztizálják. Ezért is döntött úgy a betegségben szenvedő Rebecca Bohanan, hogy leírja a hosszú évek során tapasztalt tüneteit, ezzel segítve a hasonló helyzetű társait, mivel nála is elkerülhető lett volna az a hosszú folyamat, mire rájöttek, mi is a valós probléma. Ezeket a tapasztalatokat és tüneteket foglaljuk össze számotokra, hogy szükség esetén a segítségetekre legyen.

Mi az endometriózis?

Endometriózis alatt azt értjük, amikor a méh nyálkahártysejtjei nem a méhben, hanem valahol máshol, a méh üregén kívül jelennek meg (ez leggyakrabban a petefészket és a kismedencei hashártya különböző részeit jelenti).

A máshol megjelenő méhnyálkahártyasejtek azért jelentenek problémát, mert egyrészt steril gyulladást okoznak maguk körül, másrészt körülöttük összenövések, letapadások alakulnak ki, amelyek krónikus fájdalmat okozhatnak. Ha pedig a petevezeték is érintett, akkor meddőség is kialakulhat. Külön probléma az is, amikor a petefészekben jelennek meg ilyen nyálkahártyasejtek, ebben az esetben ugyanis endometrotikus ciszta, úgynevezett endiometrióma alakulhat ki. Ez utóbbival az a gond, hogy ha növekszik, alhasi fájdalmakat, nyomási tüneteket okozhat. Az endometriózis azért is panaszt okoz, mert a méhüregen kívül elhelyezkedő méhnyálkahártyasejtek a méhüregben lévőkhöz hasonlóan minden hónapban leválnak, lévén a hormonok ugyanúgy hatnak rájuk. Ha az endometriózis kiterjedtebb, betörhet a bélfalba és a húgyhólyagba, ami miatt a menstruáció idején a széklet és a vizelet is véres lehet.

Egy endometriózisos nő vallomása, tapasztalatai

Az a személy, aki nem kapja meg a diagnózist az endometriózis betegségére, állandóan az interneten keresi a válaszokat az egészségi állapotában felfedezett változásokra, tünetekre. Akárcsak az a rengeteg kamasz, tinédzser és huszonéves nő, akit ez a reprodukciós betegség érint, amelyet még ma, 2016-ban is sokan nem ismernek, és az orvosok túlságosan ritkán diagnosztizálnak.

Rebecca is volt milliónyi orvosnál, hogy választ kapon rá, miért érzi magát olyan gyakran rosszul, míg majdnem egy évtized után hallotta először ezt a szót: „endometriózis”. A leghihetetlenebb és legfrusztrálóbb az egészben az volt a számára, hogy sok orvos felfedezte nála különböző vizsgálatokkal és tesztekkel a betegség tüneteit, mégsem tudták megállapítani annak okait és a pontos diagnózist, amely szükséges a betegség hatékony kezeléséhez.

Ahogy rosszabbodott az állapota és a különböző orvosok egyre több zavarba ejtő következtetéssel álltak elő (pl. „gyomorhurutod van, nem számít, mitől, a teszt ezt mondja”), így az internethez fordult, hogy maga próbálja megoldani titokzatos betegségét.

Mivel az endometriózist még csekély mértékben kutatatták és számoltak be az eredményekről - ez még ma sem elégséges mértékű, bár már Magyarországon is van ebben előrelépés, köszönhetően például egy pszichológus hölgynek, Árvai Nórának, aki szintén ebben a betegségben szenved és rengeteget tesz azért, hogy a betegség egyre ismertebb legyen -, Rebecca Bohanan összeírt egy listát azokról a tüneteiről, amelyeket az évek során tapasztalt, azt remélve, hogy más hasonló helyzetű nőnek, akinél szintén nem sikerült diagnosztizálni az endometriózist, segíthetnek ezek az információk.

Alacsony progeszteron, magas ösztrogén

Öt évvel ezelőtt, mielőtt még diagnosztizálták volna a betegségét, felkeresett olyan orvosokat is, akik gyakran dolgoztak együtt természetgyógyászokkal. Ők voltak az elsők, akik tesztelték a hormonszintjét. A természetgyógyászok felfedezték, hogy alacsony a progeszteron és magas az ösztrogén szintje, amit az orvosok akkor nem tudtak, hogy ezek a tünetek nagy valószínűséggel arra utalnak, hogy endometrózisa van. Egyszerűen nem tudták összekapcsolni a felfedezett eredményeket a betegséggel, így elmaradt a helyes diagnózis. Az ösztrogén nemcsak nagyban elősegíti ezeknek az abnormális endometriális sejtburjánzásoknak a növekedését, mivel bőséges táplálékot bitosít azoknak, hanem még ők maguk is elkezdenek ösztrogént termelni. Ennek isköszönhetően az ösztrogéntúltengés erős jelzés arra, hogy valakinek endometriózisa van, érdemes figyelni rá, felfigyelni rá. 

Súlyingadozás

A kiegyensúlyozatlan hormonok súlyingadozásokhoz vezetnek. Éveken keresztül voltak időszakai, amikor nem számított, milyen diétával próbálkozik, nem tudott leadni a súlyfölöslegéből. Sőt ami azt illeti, inkább hízott, pedig már annyit edzett, hogy akár egy maratoni futásra is benevezhetett volna. Ismerős jelenség? Tapasztaltál már ilyet?

Az ösztrogén túltengéstől helyenként jelentősen elhízhatunk, illetve drámaian növekedhet a narancsbőr kialakulása. Lehet, hogy nem gondolnád, de bizony ez is egy tünet.

Étel érzékenység

Mivel egész életében endometriózissal kapcsolatos panaszai voltak, ez gyakran okozott emésztési fájdalmakat számára, néhány orvos szükségét érezte annak, hogy letesztelje élelmiszer-allergiára, különösen az egyre "trendibb" glutén érzékenységre.

Kiderült, nem csak a gluténra, hanem a szójára, tojásra és tejtermékekre is kiemelten érzékeny. A közös pont ezen élelmiszerek között nem meglepő módon: a hormonok. 

Amikor az endometriózis megfertőzi a testet, a környezet és a mesterséges ösztrogének betegebbé teszik azt. Ha az ösztrogén túltengés már megbetegített valakit, és még több ösztrogént kap a test, az biztos "recept" a katasztrófához. Az ételallergiája egy valós tünete volt a betegségnek - csak az orvosok nem a tünetekkel törődtek, hanem az allergiát kezelték. Mivel az ételallergia hazánkban is egyre gyakoribb, érdemes az ebben szenvedőknek nem csak az allergiát vizsgáltatni és kezeltetni, hanem egy kicsit továbbkutakodni, és kideríteni, nem áll-e a háttérben más is, például megnövekedett hormonszint és esetleg az endometriózis. 

Alacsony magnézium

Amikor beteg volt, a magnézium szintje is nagyon alacsony volt, ezért évekig szednie kellett minden nap, hogy pótolja a szükséges adagot. Amit az orvosa akkor még nem rakott össze, hogy a magnéziumhiány és az ösztrogéntúltengés kéz a kézben járnak, és hogy ez egy újabb jele volt az endometriózisnak. A magnéziumhiány tünetei közé tartozik egyébként, ha folyton hidegek a kezeink, lábaink. Természetesen ez más esetben is előfordulhat, de érdemes rakosgatni a mozaikokat és ilyen tünetek esetén is folytatni a kutatást!

Kiegyensúlyozatlan T3 és fordított T3 (RT3 - reverse T3) pajzsmirigyhormonok

Annak ellenére, hogy gyermekkorában mindig rendben volt a pajzsmirigye, amikor elkezdődött a betegsége két különböző orvos végzett el nála pajzsmirigy teszteket, és mindketten felfedeztek egy rossz dolgot: a T3 és fordított T3 hormon aránya nem volt megfelelő. Mindeközben ezekről a hormonokról is elég keveset tudtak az orvosok, akárcsak arról, milyen hatással vannak a szervezetre. Nos, ha ilyen tünettel szembesültök, akkor ez is egy komoly jele lehet az endometriózisnak, figyeljetek rá.

Krónikus emésztési problémák - Nem IBS, nem Crohn

Az endometriózis több helyen is előfordulhat. Megtámadhatja a petefészket, a méh falát, a medence fenéket, a vakbelet, a tüdőt, az agyat, és bár nem gyakori, az emésztőrendszert is. Krónikus, hosszú távú székrekedéssel és több emésztőrendszeri problémával küszködött egész életében. Ma már tudja, hogy ezek az emésztési problémák azért voltak, mert egy endometriózis növekedett a vastagbelében. 

Derék és lábfájás

A derekában jelentkező endometriózis az ülőidegeit is nyomta, aminek következtében olyan fájdalmai voltak a háta alsó felében és a lábában, amelyet egytlen fizikoterapeuta vagy csontkovács sem tudott enyhíteni.

Hétköznapinak nevezhető tünet, és így a derék, hát, lábfájás önmagában még nem elég ok, hogy endometriózisra gyanakodjunk, de ha a többi jel közül előfordul más is, akkor ismét csak érdemes gyanakodni, és további vizsgálatokat végezni.

Hólyaghurut és húgyúti fetőzések

Iskolás korában gyakran szenvedett hólyaghuruttól és húgyúti fertőzésektől. A legtöbb orvos azt mondta, túl szoros a bugyija - tényleg! Szerintetek találtak endometriózist a húgyhóyagján? A válasz igen. Ennyit a szoros bugyi teóriáról...

Gombás fertőzések és Candida elszaporodása

Még mielőtt diagnosztizálták volna a betegségét, néhány havonta erős torokgyulladás érte el. Gyakran végeztek nála teszteket sztreptokókuszra, de mindig negatív volt. Az igazi vétkes a candida volt, egy gomba, amely könnyebben terjed el a szervezetben, ha valakinek ösztrogéntúltengése van.

Igen, megint az ösztrogén, komoly jel!

PCOS

Még egy évvel a műtéte előtt egy manhattani endokrinológus a tünetei alapján policisztás ovárium szindrómát diagnosztizált nála. Mindemellett ugyanekkor súlyos hajhullása és pattanásai is voltak. Bár a diagnózisa helytálló volt, akkor még a doktornő sem tudta, hogy a PCOS is lehet az endometriózis egyik tünete. A PCOS ugyanis gyakran fordul elő ösztrogén-függő betegségeknél, így természetesen az endonál is.

Fejfájás

Néhány nőnél a hormonális fejfájás is gyakori tünete az endometriózisnak. Bár ő nem tapasztalt erősödő fejfájást, a húszas éveire azért rosszabbodott a helyzet.

A "tünetek" közé tartoznak még az eredménytelen kórházi és ER látogatások, valamint a meddőség is. Ugyanis amennyiben a petefészeknél jelennek meg a méhnyálkahártyasejtek, amelyek körül összenövések, letapadások alakulnak ki, nagy valószínűséggel meddőséget okoznak. 

Ha végigolvasod ezt a listát, és úgy látod, a legtöbb szimptóma illik rád, ne ess pánikba! Amikor az endometriózist először említették neki, ő sem hitte, hogy ilyen betegsége lehet, és nem is akarta elfogadni. Ez egy gyógyíthatatlan betegség, amely műtétet igényel, de később "normál", élhető szinten tartható. A diagnózis és a műtét után javultak az eredményei, és az élete visszatért a rendes kerékvágásba. Tehát fel a fejjel, és ha kicsit is gyanakszol a fentiek alapján arra, hogy esetleg endometriózisban szenvedsz, akkor minél előbb keress fel megfelelő orvost - az internet maximum információszerzésre jó, nem diagnózisra - és járj a végére!

Amennyiben érintett vagy, esetleg még nem vagy benne biztos, de érdekel a téma, akkor 2016 május 20-22-én Visegrádon ismert előadók  mesélnek a szexualitást éintő kérdésekről a MSZMT továbbképző tanfolyamán. Itt Árvai Nóra az endometriózis szexuális életre gyakorolt hatásáról és a pszichológiai pre- és intervenciós módszereiről fog előadást tartani. További infók erről itt.

Forrás: xojane.com