7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Hihetetlen GIF az üstökösről

Látványos felvételeket fedeztek fel a Rosetta-szondáról
Az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta szondája révén most már jobban értjük az üstökösök működését.

A szonda két évet töltött a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös körül, ez alatt látványos felvételeket továbbított a Földre. 2016 szeptemberében rázuhant az üstökösre, de a felvételek még mindig rejtegetnek váratlan részleteket.

A felvételekből legutóbb egy animált GIF került fel a twitterre, Iandru79 műve. „Hóvihart” mutat a 67P felszínén, de valójában az üstököst körülvevő port látjuk, ahogy a nap megvilágítja. Ekkor a szonda kb. 13km-re volt az üstököstől, és az Osiris kamera felvételei – vagyis a GIF „kockái” – kb. 25perces időközökkel készültek.

A GIF-et rengetegen megnézték az interneten, és vitázni kezdtek arról, mik lehetnek a háttérben, az üstökös mögött eltűnő tárgyak. Mark McCaughrean, az ESA szaktanácsadója elmagyarázta: csillagok. Az Osiris kamera a Nagy Kutya csillagkép felé irányult, a képeken pedig néhány csillaghalmaz látszik: fent az NGC 2362, középtájt az NGC 2354.

A csillagmező függőlegesen mozog, ahogy az üstökös forog és a szonda elmozdul, közel a kamerához kavarog a por – mindez együtt úgy hat, mintha a Rosetta sűrű hóhullásba került volna. Az egész végül olyan, mint egy régi film, a sziklán csendesen esik a hó, ahogy a kamera pásztázza.

A Rosetta volt az ESA Horizon 2000 űrkutatási programjának harmadik alapküldetése. Philae leszállóegysége az űrkutatás történetében elsőként landolt üstökösön sikerrel. A Rosetta-megfigyelések kulcsfontosságúak voltak annak felfedezéséhez, hogy a Földön a víz nem az üstökösöktől származik. Az utolsó felvételét a Rosetta az üstököstől mindössze 5m távolságban készítette és továbbította a Földre.

A GIF készítője most megpróbálja színessé tenni a művet, de nem biztos benne, hogy sikerül. lennutrajektoor így reagált a hírre a twitteren:

„Jézus! Már ez az eredmény is őrületes! Komolyan! Abszolút őrületes! 10 órás verzió kellene belőle!”

És igen: ez így van.

 

Forrás: http://www.iflscience.com/, https://twitter.com/, https://imagearchives.esac.esa.int/

 

További észbontó hírek a világegyetemről - csak görgess lejjebb!
Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
További anyagok