11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Lelepleződött a titokzatos orosz robotember

Az orosz állami televízió egy robot fórumról tudósított. A fórumon, ami a fiatalok robotikával való megismertetését célozta, a Russia24 csatornának feltűnt egy Borisz nevű, döbbenetesen emberszerű robot.

A színpadon bemutatott Borisz olyan élethű táncmozdulatokat tett, hogy a táncparketten is megállta volna a helyét. A televízóban azt mondták a nézőknek, hogy a robot "már megtanult táncolni, és nem is olyan rosszul" – tudósított minderről  a Guardian című angol lap.

A TV csatorna által "az ország legmodernebb robotjának" nevezett Borisz beszélgetést is folytatott a fórum házigazdáival, és azt mondta a közönségnek: "Jól ismerem a matematikát, de szeretnék rajzolni is megtanulni".

Később a robotot a show műsorvezetője a stúdióban meginterjúvolta, és Borisz meglepően emberszerű mozdulatokat tett.

A videó felkeltette azok gyanúját, akik a bejátszást látták.

Ez egy teszt a SpotMini robottal azon képességeinek vizsgálatára, hogy hogyan alkalmazkodik, ha megzavarják, amikor kinyit  egy ajtót és átmegy rajta. Egy személy (aki nem látható) a robotot az ajtóhoz vezeti, a kezét az ajtó fogantyújához irányítja, majd megadja a 'Indulj”' parancsot mind a videó elején, majd pedig 42 másodperc múlva. A robot önállóan halad előre az ember segítsége nélkül. A kezén lévő kamera megtalálja az ajtókilincset, a testén lévő kamerák megítélik, hogy az ajtó nyitva vagy zárva van-e, és átnavigálják az ajtón. A szoftver szabályozza a mozgást, az egyensúlyt és a viselkedést, amikor a robot nem tud előre haladni. Az ilyen zavarok kezelése és az ezekre adott automatikus reagálások javítják a robot működését.

Ha  a  Russia24  által  bemutatott  robot  igazi  lenne, az  egy  fantasztikusan  nagy előrelépést és hatalmas ugrást jelentene a robotikában.Arról nem is beszélve, hogyegészen úgy néz ki, mint egy ember.De mielőtt még vásárolnál magadnak egy bunkert, és csatlakoznál a robotok ellen küzdők csapatához,kiderül, hogy Borisz egyáltalán nemrobot.Ez akára Simpson család egy epizódjais lehetne.
ATJournalorosz honlapelkezdettvizsgálódniagyanús videóügyében."Hogyan hoztak létre  orosz tudósok egy ilyen robotot aközbenső eredmények közzététele nélkül?"  És  feltették  a  kérdést:vajonmiért úgy  néz  ki,  mintha  egy  ember  lenne robotruhában?

Talán  mindez  csak  emlékeztet  egy  epizódra,  amiben Homer  robotnak öltözött, hogy lenyűgözze Bartot. És kiderül, hogy Boriszazért néz ki  úgy, mintha ember lennerobot ruhában, mert valóban ember robot ruhában.A  fórumról  készített  Twitterfotók  nagyon  világosan  megmutatták,  hogy  a robotnak emberi nyaka van, azaz nem aklasszikus "drótés fém", ami  általában egy robot belsejében van.Még az igazán fejlettekében is.

A  TJournal  kiderítette,  hogy  az  emberAljosa-naknevezettrobotöltönytvisel, amelyet  aShowRobotsnevű cégkészít.Valóban nagyon élethű,  de  kevésbé az, ha leveszik a robotfejet.

A BBC cikke szerint a robot fórum nem állítottaazt, hogy  Borisz nemegy nagyon drága ruhába öltözött ember. Az még magyarázatra vár, hogy a Russia24 csatornán miért mutatták bea robototvalódiként.

Forrás: iflscience

További érdekes hírek az oroszok világából.
Élet
Közélet
Élet
Közélet
Élet
Közélet
Élet
Közélet
További anyagok