26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
17°
Csütörtök
23°
2022.08.15. hétfõ, Mária
filter.hu filter.hu

A munkaerő-kölcsönzés előnyei

A munkaerő-kölcsönzésnek számos előnye van a hagyományos munkaviszonnyal szemben. Lássuk, hogy melyek ezek.

A munkaerő-kölcsönzés olyan tevékenység, amelynek keretében a Kölcsönbeadó, a vele kölcsönzés céljából munkaviszonyban álló Munkavállalót, ellenérték fejében, munkavégzésre a Kölcsönvevőnek átengedi. A munkaadói tevékenységeket a Kölcsönadó és a Kölcsönvevő felváltva és együtt gyakorolják. A jogszabály szerint vannak olyan jogkörök, melyeket csak az egyik fél gyakorolhatja, valamint vannak jogok, amiket megoszthatnak, vagy eldönthetik, hogy ki jár el benne. Természetesen ezeknek a jogköröknek a gyakorlásához kötött feltételeket a Munka Törvénykönyve szabályozza.

A munkaadó szempontjából számos előnnyel járhat az, ha a munkavállalóinak egy része kölcsönzött munkaerő. Többek között:

  • Gyorsan és rugalmasan juthat a szükséges képzettséggel és tapasztalattal rendelkező munkavállalóhoz.
  • Könnyedén tudja pótolni a kiesett munkaerőt, legyen szó betegségről, tartós táppénzről, esetleg GYED-ről és egyéb, megüresedett pozíciókról. Sőt, tréningek, időszakos munkák elvégzése esetén is tökéletes megoldás.
  • Mind idő, mind anyagi vonatkozásban gazdaságos. Hiszen nem kell bajlódni a toborzással, az interjúztatással, a kiválasztás folyamatával, az alkalmassági vizsgákkal és még sorolhatnánk. Ezeken felül nem terheli a Kölcsönvevőt a meghirdetés költsége, valamint nem kell foglalkoznia az adó- és járulékfizetéssel, mivel mindezeket a Kölcsönbeadó intézi.
  • Mivel a kölcsönzött munkavállaló nem számít bele a vállalat eredeti keretébe, így rugalmas létszámkezelést is biztosít.
  • Nagy előnye továbbá, hogy az állományba vétel előtt így lehetőség van kipróbálni a munkaerőt és csak akkor alkalmazni véglegesen, ha megfelelően lehet vele együtt dolgozni. Ez azért is lényeges, mert arra is lehetőséget nyújt, hogy a már betanított és a munkáját jól végző munkavállalót nem kell elengedni, hanem a kölcsönzés végeztével fel lehet venni az állandó munkavállalók közé.
  • Az adminisztratív és munkaügyi feladatok összességét a munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó szervezet végzi. Ilyen például a munkaszerződés készítése, bérszámfejtés, dolgozók bejelentése, felvétele, és szükség esetén kiléptetése. Ezen felül az adózással kapcsolatos teendők is ide tartoznak, mint a munkáltatót és munkavállalót terhelő adók befizetése és nyilvántartása, nyugdíjjárulékokhoz kapcsolódó adminisztráció, a dolgozók felé történő adminisztratív problémák megoldása, valamint az igazolások kiállítása. Természetesen ide sorolandó még a szerződés szerinti és azon felüli juttatások biztosítása, mint bérlet, étkezési jegy, és az ezekhez kapcsolódó ügyintézés lebonyolítása.

Természetesen a kölcsönzés lehet hosszú távú és időszakos egyaránt.