12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Ember vagy gép, avagy kell-e félnünk a gépektől?

Sokszor hallani, hogy mennyivel jobb volt régen, mint napjainkban. Ha megkérdeznénk a szüleinket, egy merőben más világba engednének bepillantást. Ha nem hisszük, beszélgessünk erről a környezetünkkel.

Az Ispiro Consulting segítségével feltárjuk, hogy hogyan alakultak át a munkahelyek és a munkavállalás az idők során, illetve, hogy hogyan hatnak a gépek a munkahelyekre.

A szüleink, nagyszüleink idejében az olyan munkákat részesítették előnyben, ahonnan majdhogynem nyugdíjba lehet menni. Tehát arra rendezkedtek be, hogy ha jól végzik a dolgukat, akár évtizedekig is egy helyen biztosíthatják a család megélhetését. Ez sokkal kiszámíthatóbb, nyugodtabb világot eredményezett, míg napjainkban ezt nem igazán tudjuk elképzelni. Hiszen, ha körül nézünk, nem ritka, hogy valaki 2-3 évet tölt egy munkahelyen és utána továbbáll. Ez valahol színesíti az ember látókörét és több lehetőségre leszünk nyitottak, ugyanakkor sokkal nyugtalanabb, stresszesebb életmódot élünk általa.

Az informatika térhódítása sem vezethető vissza olyan mértékben, hogy azzal megérje foglalkozni, mégis manapság az IT mindenhova belopta magát. Arról nem is beszélve, hogy az ehhez a területhez értő szakemberekből óriási hiány mutatkozik a piacon.

Fontos a fejlődés

A legfontosabb tulajdonság a jelenkorban, a fejlődésre és a változásokra való nyitottság. Tehát ha nem vagyunk rugalmasak, ne is reméljük, hogy sokáig úszhatunk ebben a sebes folyóban, ami most a munka világát jellemzi. Mivel minden fejlődik, változik, így készen kell állnunk arra, hogy ezekkel együtt fejlődjünk mi is. Hiszen egy fogorvosnak is fejlődnie kell a tömések és kezelések oldaláról, nem ragadhat le azoknál az információknál, amiket az iskolában megtanult. Vagy ha mégis, akkor hamarosan szinte garantálni lehet a kudarcot, hogy kikopik a felkapott orvosok köréből.

Fontos, hogy olyan munkahelyen dolgozzunk, ahol nyitottak a fejlődésre, sőt segítik is a munkatársakat abban, hogy minél előbb naprakészek legyenek és ezáltal a maximumot nyújtsák. Manapság alapvető elvárás számos munkahelyen, hogy a munkaerő értsen a technikai eszközökhöz, mint amilyen a számítógép, okostelefon és társaik. Igen ám, de ez vajon veszélyes-e ránk nézve? Hiszen egyszer eljöhet az az idő, amikor minden munkafolyamatot rá lehet bízni a robotokra, ezzel pedig veszíthet fontosságából az emberi munkaerő.

Szerencsére ez még igencsak odébb van, már ha bekövetkezik egyáltalán. Jelenleg a fő kérdés inkább úgy hangzik, hogy ember, vagy ember és gép együtt? Hiszen valamilyen szinten mindenki használ gépeket, legyen szó aprókról vagy akár nagyobbaktól, egészen az óriásokig. Ezzel egyelőre mindenki csak nyer, mert a gépek használata munkahelyeket teremt, mintsem elvenne.

Hogy később mi lesz? Várhatóan lesznek pozíciók, amik automatizálásra kerülnek, míg máshol újak teremnek. Ha attól félünk, hogy nem lesz munkánk, akkor próbálkozzunk a képzéssel, a tanulással, hogy olyan ismeretek legyenek a birtokunkban, amikre mindig szükség lesz.