14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Mi a különbség a spaletta és a zsalugáter között?

Ha a közeljövőben azt terveznénk, hogy lecseréljük a házunkon a sötétítőt, vagy akár venni szándékozunk valamelyiket, akkor a cikkünk nagyban segíthet a választásban. Ma a spaletta és a zsalugáter közti különbség lesz terítéken.

Mi is az a zsalugáter?

A zsalugátert többnyire sötétítési célra használjuk, de általában abban az esetben, ha kedvünk szerint szeretnénk szabályozni a napfény beesési szögét, módját, és annak erősségét. A zsalugáter a redőnyhöz hasonló lamellákból áll, annyi különbséggel, hogy ezek fa zsalukból készülnek, így könnyebb elképzelni, mint sötétítőt.

Az anyagon túl még különbség, hogy míg a redőnyt felhúzzuk, ha éppen nem használjuk, addig a zsalutáblákat kinyitjuk, amik a falra simulnak. Csukott esetben a mobilitásnak hála tökéletesen változtathatjuk, hogy mennyi fény és levegő jöjjön be. Nagy előnye továbbá, hogy minden időben jól hőszigetelést biztosít, tehát nyáron remekül kizárja a napfényt, hogy ha úgy van beállítva, valamint télen ugyanez igaz a hidegre is. Ugyanígy betölt védelmi funkciót is, hiszen ellenáll a környezeti hatásoknak, legyen szó hóról, vízről, de akár jégről is. Amennyiben teljesen zártra állítjuk, akkor is egy minimális légmozgást enged a lakásban, tehát nem tudjuk vele hermetikusan lezárni a helyiséget. Ha ilyen igényeink vannak, akkor praktikusabb lehet a spaletta használata.

A spaletta ismérvei

A spaletta újra egyre népszerűbb, ami minden bizonnyal annak köszönhető, hogy a globális felmelegedés létező dolog, aminek köszönhetően az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, hol jégeső, hol trópusi hőség jön. Elsősorban védelmi funkciójának látjuk a legnagyobb hasznát, hiszen óvja otthonunkat a sérülésektől, különböző környezeti hatásoktól, sőt az esetleges külső, más jellegű hatásoktól is, például kövektől.

Emellett nem utolsó sorban remek hőtartó hatásáról is ismert, vagyis nyáron igazán kedvező, hogy benn tartja a hűvös levegőt, így nem a kinti környezetet hűtjük, ha klímát használunk. Télen pedig ugyanígy viselkedik a meleggel, aminek hála a pénztárcánkon is meglátszik a gazdaságosabb használat. Ezek miatt rendkívül környezetbarát, hiszen nem szennyezzük a környezetünket, pénztárcakímélő és nem utolsó sorban roppant dekoratív tud lenni egy jól megválasztott spaletta. Az igazán jó minőség érdekében a legjobb választás a borovi fenyőből készült darabok, mert ezek nagyon strapabíróak és tartósak. Ha egy kis fényre vágyunk, - mivel a spaletta esetében nem mobilak a részei - így arról egy kis forma kivágásával tudunk gondoskodni.

Mivel a fentiek fából készülnek, így mindenképp érdemes időt és energiát áldozni a felületkezelésre, amit a legtöbb esetben 2-3 évente ismételni kell. Ezt a legtartósabban úgy lehet elképzelni, hogy egy kis csiszolás után egy vékony lazúr réteget kap a spaletta vagy a zsalugáter. Mindez azért is lényeges, mert egy jó minőségű darab nem 5 évig tart, hanem akár 20-30 évig is védheti az ablakunkat.