14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

A JCB biztonságos minidömperei

Nagy dobással rukkolt elő a JCB az idei évben, méghozzá a 9 tagból álló családdal a minidömperek vonatkozásában.

Mai cikkünkbe a TERRA Hungária Kft. segítségével áttekintjük az általános tudnivalókat az 1 és 9 tonna között darabokról.

A JCB minidömperek fejlesztése már elengedhetetlen volt, mivel nagyon fontos biztonsági újításokat eszközöltek rajtuk. Ilyen extrák az alábbiak:

  • a gyártó által biztosított kétéves garanciát,
  • a legfrissebb biztonsági előírásoknak való megfelelést (beleértve az ISO
    5006:2017-et is),
  • JCB SiTESAFE fülkét megerősített kerettel és ütközésvédelemmel a 6-9 tonnás modelleken,
  • a gépeket a JCB székhelyén tervezték és építették.

Az újítások által a JCB minidömperek jóval biztonságosabbak, hatékonyabbak és könnyen üzemeltethetőek lettek. Éppen ezért sokoldalú felhasználhatóság jellemzi őket. A biztonság fejlesztése mindenképp elsődleges szempont volt, miután a legtöbb építéshelyi baleset ezeknek a gépeknek a közreműködésével következett be.

A termékcsalád zászlóshajójának szánt dömper a 7 tonnás 7T-1 Hi-Víz modell, ami maximálisan megfelel minden biztonsági előírásnak. Ezen felül javult a dömper stabilitása, láthatóság és kiláthatósága, valamint természetesen a kezelő védelme és kényelme. Üresen, 1 méter távolságból már könnyedén észrevehető egy 0,8 méteres akadály, míg teljes terhelésen ugyanez egy 1,4 méteres akadálynál értékelhető. Ez jelentős fejlődés a többi, hasonló paraméterekkel rendelkező munkagéphez képest. Ezen felül rendelkezik egy 360°-os látószögű kamerával is, ami különös hatékonyságot eredményez ebben a szegmensben. Az újításoknak hála ez a 7 tonnás dömper már közel sem tud olyan könnyen felborulni, mint más, akár korábbi társai, ami a lejjebb került súlypontnak és a megnövelt tengelytávnak köszönhető. Ettől függetlenül ez nem rontja a terhelhetőséget. A fordulóköre majdnem teljesen megfelel a 6 tonnás modellekének.

A vezetőfülke is a maximális biztonság jegyében kerül kialakításra, így került beépítésre az ütközésvédő szélvédő, ami így már akár egy 13 tonnás kotrógép kanalával való ütközésnek is ellenáll. Ezen felül a biztonságot szolgálja a Hi-Víz biztonsági öve, aminek használata és a vezetőnek a kezelő ülőlapon való elhelyezkedése nélkül be sem lehet indítani a minidömpert. Még mindig a biztonság jegyében, a dömperek elülső kamerával rendelkeznek, valamint rendelhető extraként találjuk meg a zöld LED jelzőfény és hangjelzés, amik abban az esetben lépnek életbe, ha a kezelő nem használja a fent már említett biztonsági övet. A fel- és leszállás a kiszélesített lépcsőknek hála maximálisan biztonságos.