7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Szennyvizek és csapadékvizek elvezetője: a kőanyag cső

A kőagyag egy olyan ember által, égetéssel készített anyag, amiből a történelem folyamán több eszközt is létrehoztak. Napjaink kőagyag csőrendszerei is hasonló technológiával, hasonló elven készülnek, a történelmi kőagyaggal közös ismérvük, a tartósság, nedvesség állóság és a környezetbarát technológia (nincs környezetszennyezés, környezetidegen anyaggal).

A Pureco Kft. termékpalettájának egyik kiváló termékét mutatjuk be ezúttal, amivel a cég hűen önmagához kiemelt figyelmet fordít a környezetkímélő vízügyi termékekre.

Kőagyag mint környezetbarát tartós anyag

A korai történelmi időkben készített kőagyag edények évszázadokon, akár évezredeken keresztül fennmaradhatnak. Napjainkban mire mondjuk, hogy kőagyag? Kőagyag alatt tömör, színes cserépként kialakított, legtöbbször só- vagy agyagmázzal bevont kerámia szerkezetű anyagot értünk. 13000C alatt zsugorodó agyagokból állítják elő, saválló kivitelben. A feldolgozási jellegétől függően megkülönböztetünk:

  • Durva kőagyagot: ilyenek a szóban forgó kőagyag csövek.
  • Finom kőagyagot: amilyenek a háztartásokban előforduló konyhai eszközök.

Éppen a jó tulajdonságainak és előállításához szükséges technológiának köszönhetően a kőagyag csövek jelentősége megnőtt a szennyvízelvezetési és csapadékelvezetési technológia terén. Magyarországon egyedülálló forgalmazóként a Pureco Kft. számos kőagyag csőrendszerű Steinzeug-Keramo N.V. terméket kínál eladásra. Ezen termékek minőségileg és biztonságtechnikai szempontból is a kiválóságot képviselik. Milyen jó tulajdonságokkal rendelkeznek a kőagyag csőrendszerek?

  • hosszú élettartammal bír,
  • károsanyagmentes kialakítású, környezetbarát anyagból készült,
  • agresszív közeggel szemben ellenálló,
  • nagy a szakítószilárdságuk, nagynyomású öblítés során sem veszélyezteti őket az erózió
  • problémamentesen fektethetők,
  • könnyen karbantarthatók - nagy nyomású vízzel könnyedén tisztíthatóak,
  • alacsony az üzemeltetési és fenntartási költsége.

A kőagyag csöveket úgy alakították ki, hogy széles elemválasztékkal bármilyen nagyságú és vastagságú elemet választhatunk, azok a karmantyús csatlakozással stabilan egymáshoz illeszthetőek. Milyen célt szolgál?

A kőagyag csőrendszerek felhasználási területei

Nagyon szívesen használják a kőagyag csőrendszert a háztartási és ipari eredetű szennyvíz elvezetéséhez, pont a nagy tartósságának, és kopásállóságának köszönhetően. A könnyed csatlakoztatása a különböző nagyságú elemeknek lehetővé teszi, hogy a magánfelhasználók és a közvezetékek közötti áthidalás egyszerűvé tegye. A nagy méretű kőagyag csővezetékek a szennyvízgyűjtők borításához is ideális választásnak bizonyulnak, csakúgy, mint a mikrovezetékes hálózatokhoz használt kis méretű csövek. Hulladéklerakó udvarok, kimondottan nagy területek drénezéséhez, alácsövezéséhez is használni lehet, hálózatot lehet kiépíteni vele.