9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

7 észak-koreai helyszín, amely film díszletre emlékeztet

Sokak számára Észak-Korea továbbra is a rejtélyek országa. De most Oliver Wainwright könyve új világításba helyezi a remete-birodalmat, tájak, épületek és rejtett belső terek között kalandozva.

A Guardian építészeti kritikusa 2015-ben tett utazást Észak-Koreában. Kamerájával és jegyzettömbjével felfegyverkezve, figyelő szemeit tágra nyitva dokumentálni kezdte a ritkán látott területeket az Észak Koreában (Inside North Korea) című könyve számára. Mindezt hivatalos idegenvezetők figyelő kísérete mellett.

 Észak-Koreában, Oliver Wainwright könyve, a Taschen kiadásában

"Észak-Korea belülről egy lenyűgöző színpad, egy precízen koreografált világ, ahol a hatalom és rend idealizált imázsát játsszák el." - írja a könyv bevezetőjében.

"A Koreai Népköztársaság fővárosa nem az a monoton, szürke világ, amelyet elképzelünk, és ez a könyv kísérlet arra, hogy egy pillantást vessünk a zárt ajtók mögé."

Az impozáns műemlékektől a fantasztikus szabadidős központig íme hét pyongyangi helyszín, amelyek úgy tűnnek, mintha a nagy képernyőből lennének kivágva.

Pyongyang jégpálya

Az 1982-ben elkészült, kúp alakú épület úgy néz ki, mintha egytudományos-fantasztikus film helyszíne lenne.

Rungrado Május Elseje Stadion

Ez a világ leggigantikusabb stadionja 114 ezer férőhellyel.

 

Kelet Pyongyang Nagy Színház

A nézőtér barackszínű falával, lila kárpitozott üléseivel és világoskék színű vinil burkolatú padlózatával akár Wes Anderson filmrendező munkája is lehetne, aki arról ismert, hogy  pasztell színű, fantasztikus világokat hoz létre.

 

Három forradalom Kiállítási Park planetáriuma

Ez a Szaturnusz alakú szobor a Három Forradalom Kiállítási Parkban található, ahol Kim Il-sung három forradalmát – az ideológiait, technikait és kulturálisat  - magyarázzák el.

 

Koryo Hotel

Szintén  Wes Anderson-stílusú  a Koryo Hotel reggeliző helyisége, melyet napnyugta árnyalatú narancsszínek  és világoskék asztalterítők díszítenek. A szállodát külföldi látogatóknak tervezték - sőt, van egy tiltott területe is, amely a pyongyangi elit rezidenciájára néz.

 

A diadalív

A párizsi diadalív  mintájára  kialakított  diadalívet (igaz, a párizsinál 10 méterrel magasabb) Kim Il-sung elnöknek a koreai függetlenségben való szerepének méltatására építették.

 

Changgwang Sport és Szabadidő komplexum

A Changgwang-komplexumban  található  ugrótorony monumentális hatású hatalmas íves formáival, valamint  rózsaszín és narancs árnyalataival

Forrás: thespaces.com

Olvass tovább, sok izgalmas úticélt mutatunk neked! 
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
További anyagok