8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Senki sem tudja, mi van a fekete szarkofágban

Titokzatos, háborítatlan egyiptomi sírra bukkantak a régészek

Az ókori egyiptomi régészeti ásatások még mindig rengeteg titkot rejtenek. Ilyen például az az óriási, fekete gránit szarkofág, amelyet nemrég Alexandriában, Egyiptom északi tengerpartján fekvő városban fedeztek fel.

Az ünnepélyes kinézetű koporsónak a szembetűnőek  a méretei. 185 cm magas, 265 cm hosszú és 165 cm széles - ez a legnagyobb koporsó, amit valaha Alexandriában találtak.

Ugyanabban a földalatti sírban egy nagy alabástrom fejet is találtak. A szakértők feltételezik, hogy a szarkofágban eltemetett személyt ábrázolja, de ez még megerősítésre vár.

A lelet lenyűgözi a régészeket. Ayman Ashmawy, az Egyiptomi Régészeti Minisztérium munkatársa szerint a fedél és a koporsóban lévő  test között még érintetlen habarcsréteg azt jelzi, hogy 2000 év óta, amikor lezárták,  a koporsót nem nyitotta fel senki.

Senki sem tudja még, mi van a nemrég felfedezett óriási, egyiptomi szarkofágban

Ez különösen ritka dolog - az ókori egyiptomi sírokat ugyanis az évszázadok során, gyakran kirabolták  és tönkretették, ami azt jelenti, hogy a régészek ritkán találnak olyan sírt, amely annyira érintetlenül megmaradt, mint amilyennek ez látszik.

A régészeti helyszín egésze az időszámításunk előtti  305 és 30 közötti ptolemaioszi időszakból származik. A lelet öt méter mélyen volt elásva a föld alatt.

A sírt egy új épület helyének tisztítása során fedezték fel, és jelenleg még őrzik, amíg a szakértők megállapítják, hogy pontosan mi is van a titokzatos fekete szarkofágban.

Talán egy új Indiana Jones film készülhet majd róla?

Ahogy Jason Daley, az amerikai Smithsonian múzeum kiadványában írja, az évszázadok során Alexandria egy olyan pezsgő, zsúfolt várossá vált, ahol a leletek feltárása igazi kihívás. Ha bármi még megmaradt, azt gyakran nagyon nehéz elérni.

Egyelőre ennyit tudunk az új felfedezésről, és várnunk kell, hogy kiderüljön az eltemetett ember személyazonossága. Egy ilyen méretű szarkofág azonban feltehetően egy magas státusú személyre utal.

Idén más, hihetetlen régészeti felfedezéseknek is tanúi voltunk Egyiptomban

Februárban a régészek találtak egy eddig ismeretlen síregyüttest Kairótól délre, a Minya kormányzóságban, amely – akárcsak az óriási gránit szarkofág - valószínűleg 2000 évig volt érintetlenül a föld alatt. A szakértők szerint mintegy öt év kell ahhoz, hogy a helyszín leleteit feldolgozhassák.

Áprilisban pedig egy ritka görög-római templomot találtak. Az ígéretes lelet talán segít titkokat felfedni a Siwa Oázisról, amely egyike Egyiptom legtalányosabb településeinek. Többek között arra is fény derülhet, hogy az idegen uralom milyen hatást gyakorolt ​​az országra időszámításunk előtt 200-300 körül.

Minden felfedezés egy kicsivel több részletet tár fel arról,  hogy az emberek hogyan éltek és dolgoztak ezekben az ősi időkben. Figyelemmel kísérjük ennek a szarkofágnak a további  kutatását is, hogy megtudjuk, milyen titkokat tár majd fel.

 

Forrás: https://www.sciencealert.com

A FILTER.HU a legérdekesebb történelmi tényeket is összegyűjti neked! 
Görgess lejjebb és meglátod!
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok