.. Kivették a manduládat? Van egy rossz hírünk!
16 °C, Budapest
16 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szombat
2018.11.21. szerda, Olivér
filter.hu filter.hu

Kivették a manduládat? Van egy rossz hírünk!

Sőt, sajnos igazából rögtön több rossz hírünk is lesz...
Booking.com

A fejlett országokban évtizedek óta végeznek torok- és orrmandula-műtéteket. Több millióra rúg azoknak a gyerekeknek a száma, akiknél az életük első pár évében krónikusan begyulladnak ezek a nyirokszövetek, miközben a feladatuk a légzőszervek elsődleges védelme lenne a kórokozók ellen. Hosszú ideje uralkodik az orvosok körében az a nézet, hogy a torok- és orrmandulák hiányának a továbbiakban nincs különösebb negatív hatása, ezért igen sok orvos dönt úgy, hogy megszabadítja a gyereket a gyulladással járó folyamatos torokfájástól, fülfertőzéstől, és eltávolítja a mandulákat.

Az Amerikai Orvosi Szövetség (AMA) szakfolyóiratában frissen megjelent tanulmány szerint azonban ennek a széles körben elterjedt gyakorlatnak a révén a gyerek a későbbiekben fogékonyabbá válhat a betegségekre.

Dr. Sean Byars, a University of Melbourne kutatója vezetésével egy hatalmas adatbázist, kb. 1,2millió dániainak a születésüktől 10 éves korukig, egyes esetekben 30 éves korukig vezetett egészségügyi adatait elemezték a kutatók.

Azt találták, hogy akiknek 9 éves koruk előtt vették ki a torokmanduláját, azoknál azután háromszor gyakrabban diagnosztizáltak allergiát vagy fertőző felső légúti betegséget (asztmát, influenzát, tüdőgyulladást stb), mint akiknek megvolt a mandulájuk.

Az orrmandula-eltávolítás miatt később kétszer gyakoribbak lettek ezek a betegségek, de a COPD és a kötőhártya-gyulladás is. A kutatás meglepő módon arra is rámutatott, hogy a torok- és orrmandula-gyulladásnak a műtéthez vezető, kínzó tünetei – légzési problémák, krónikus fül- vagy melléküreg-gyulladás – a műtét után nem sokkal gyakran újra kezdődnek, vagyis a rövid távú előnyök eltörpülnek a hosszú távú kockázat mellett.

Ez volt az első, a torok- és orrmandula-műtétnek egyes betegségek kialakulására gyakorolt hosszú távú hatását vizsgáló kutatás. Az eredményeket – az óriási beteganyag miatt - komolyan kell venni.

A kutatók a műtét elkerülését javasolják minden olyan esetben, amikor más megoldást is lehet találni. Ha az összes egyéb megoldást kimerítették, akkor legalább halasszák a műtétet, ameddig csak lehet, hogy a gyerek immunrendszere jobban kifejlődjön, mert a torok- és az orrmanduláknak a csecsemő- és a gyermekkorban a nyirokrendszer részeiként elsődleges szerepük van az immunrendszer fejlődésében és a kórokozók kiszűrésében – állítják a kutatók.

Forrás: http://www.iflscience.com/, https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/, https://pursuit.unimelb.edu.au/, https://en.wikipedia.org/, https://medlineplus.gov/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/   

Olvass tovább - a Filter összegyűjti neked az egészséges életmóddal kapcsolatos híreket!
Mit tegyünk?
Mit (ne) együnk?
Mit tegyünk?
Mit (ne) együnk?
Mit tegyünk?
Mit (ne) együnk?
Mit tegyünk?
Mit (ne) együnk?
További anyagok
Most pörög