26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
20°
Holnapután
24°
Szerda
25°
2023.09.24. , Gellért
filter.hu filter.hu

Életfogytiglanra ítélnék a mobilozás közben halálos gázolást okozó sofőrt?

A brit kormány tervei szerint azok a gépkocsivezetők, akik mobiltelefonálás közben halálos gázolást okoznak, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak. 

Az ítélkezési irányelvek komoly szigorításával a miniszterek azt javasolják, hogy a veszélyesen vezető járművezetők börtönbüntetésének felső határát emeljék 14 évről életfogytiglanira. 

Egyértelmű üzenetet kell küldeni: azoknak az embereknek, akik gondatlan vezetésükkel mérhetetlen fájdalmat okoznak családoknak, a bűncselekményükhöz mért büntetésben kell részesülniük. A lépés egy sor olyan nagy horderejű baleset után következik be, amelynek során gyerekek haltak meg annak következtében, hogy a kormánykeréknél ülők  nem fékeztek időben, mert a figyelmüket elvonta  a mobiltelefonjuk.

2015-ben Nagy Britanniában 122 embert ítéltek el halálos gázolást okozó  veszélyes vezetés miatt, és további 21 embert, mert ital vagy kábítószer hatása alatt gázoltak valakit halálra.

A miniszterek aggodalmukat fejezték ki, hogy a jelenlegi büntetések elég szigorúak-e, tekintettel arra, hogy a halált okozó vezetés átlagos büntetése kevesebb, mint négy év. Sam Gyimah igazságügyi miniszter ezt mondta: "A halált okozó járművezetők életeket oltanak ki. Tettükkel mérhetetlen fájdalmat okoznak családoknak, akiknek  tragikus, szükségtelen veszteségeket kell elszenvedniük”.

„Bár a szeretett személy halálát semmivel sem lehet kárpótolni, eltökélt szándékunk intézkedéseket hozni annak érdekében, hogy a büntetés arányban álljon az elkövetett bűntettel.” „Az üzenetem világos: Aki veszélyesen vezet az utakon és gondatlan halált okoz, életfogytiglan tartó börtönbüntetést kaphat.”

A miniszterek előterjesztést tesznek, hogy a veszélyes vezetés és az ital vagy drog hatása alatt elkövetett halálos kimenetelű gázolás maximális börtönbüntetését 14 évről életfogytiglanira emeljék.  A veszélyes vezetés magában foglalja a gyorshajtást, az utcai versenyzést és a vezetés közbeni mobiltelefon használatot is.

Egy tehergépkocsi-vezető, aki egy nőt és három gyermeket gázolt halálra az álló kocsijukba hajtva mobilozás közben, tettéért mindössze 10 évig tartó börtönbüntetést kapott. A 30 éves Tomasz Kroker sofőr 80 kilométeres sebességgel vezetve összetörte a gépkocsit, melyben a 45 éves Tracy Houghton, fiai, a 13 éves Ethan és a 11 éves Josh, valamint a 11 éves nevelt lánya, Aimee Goldsmith ültek. Az ítélet kihirdetésekor 

Maura McGowan bíró azt mondta, hogy a gépkocsivezető figyelme annyira gyenge volt, hogy "akár csukott szemmel is vezethetett volna".

Chris Grayling, a közlekedés minisztérium titkára, nemrégiben ezt nyilatkozta: "Úgy tűnik, mintha  üzenetet küldeni, telefonálni, vagy egy alkalmazást használni a mobilkészüléken  ártalmatlan dolog lenne, holott ezek a műveletek emberek halálát okozhatják és elmondhatatlan emberi fájdalmakhoz vezethetnek.

"Mindannyiannak  tennünk kell annak érdekében, hogy családtagjaink és barátaink ne használják a telefonjukat vezetés közben. Rövidesen egy új, szigorúbb büntetésrendszert fogunk életbe léptetni.”

Forrás: The Telegraph

A legaktuálisabb brit szigetországi hírekért csak olvass tovább!
Menni /Negatív következmények
Maradni/Pozitív következméyek
Menni /Negatív következmények
Maradni/Pozitív következméyek
Menni /Negatív következmények
Maradni/Pozitív következméyek
Menni /Negatív következmények
Maradni/Pozitív következméyek
További anyagok