20 °C, Budapest
20 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Megvan, hogy ki nyeri a foci VB-t?

A gépi intelligencia megjósolta a labdarúgó-világbajnokság győztesét

A csütörtökön Oroszországban megkezdődött 2018-as labdarúgó-világbajnokság valószínűleg az egyik legnézettebb sportesemény lesz a történelemben, amely még az olimpiánál is népszerűbb lesz. Rendkívül nagy tehát az érdeklődés a lehetséges nyertesek iránt.

A kutatók előre jelezték az eredményt, miután 100.000-szer szimulálták a labdarÚgó-világbajnokságot.

A valószínű eredmények értékelésének egyik módja hogy megnézik a bukmékerek nyerési esélyeit. Ezek a cégek  professzionális statisztikusokat alkalmaznak az eredmények kiterjedt adatbázisainak elemzésére oly módon, hogy számszerűsitik  minden egyes mérkőzés lehetséges  kimenetele valószínűségét. Ilyen módon a bukmékerek tippeket  adhatnak minden olyan mérkőzésre, amely a következő hetekben indul, és a potenciális nyertesek esélyeire is.

Sok különböző bukméker iroda tippjeinek kombinációjából még kiválóbb becslések származnak. E szerint a megközelítés szerint Brazília a 2018-as világbajnokság megnyerésének legnagyobb esélyese 16,6 %-os valószínűséggel, őt követi Németország 12,8 %-os és Spanyolország 12,5 %-os valószínűséggel.

Az utóbbi években azonban a kutatók olyan gépi tanulás (machine learning ML) technikákat fejlesztettek ki, amelyek képesek felülmúlni a hagyományos statisztikai megközelítést.

Mit jósolnak ezek az új technikák a világbajnokság eredményét illetően?

Andreas Groll és kollegái a németországi Dortmundi Műszaki Egyetemen a gépi tanulás és a hagyományos statisztikák kombinációját használják egy úgynevezett „random-forest”-módszert alkalmazva a legvalószínűbb győztes megtalálása érdekében.

Minden mérkőzés lehetséges kimenetelét modellezik, és az eredmények birtokában létrehozzák a világbajnokság legvalószínűbb menetrendjét.

A Groll and co számos lehetséges tényezővel számol, amelyek meghatározhatják az eredményt. Ezek közé tartoznak olyan gazdasági tényezők, mint például az ország GDP-je és lakossága, a nemzeti csapatok FIFA rangsorolása és maguknak a csapatoknak a jellemzői, mint például az átlagos életkor, a Bajnokok Ligájában játszó játékosok száma, hazai pálya előnye, stb.

A random-forest módszer lehetővé teszi a Groll and co. számára, hogy más rangsorolási kísérleteket, például a fogadóirodák rangsorolását is belevegye a számításokba. Ebben a fajta  előrejelzésben nagy szerepet játszik a bajnokság lebonyolításának szerkezete.

A Groll and co az egész bajnokságot 100.000-szer szimulálta

Ha Németország túléli a verseny csoportkörét, nagyobb valószínűséggel kerül szembe erős versenytársakkal a nyolcad döntő  egyenes kieséses szakaszában. Ezért a random-forest módszerrel számítva Németországnak 58%-os esélye van, hogy bejusson a negyeddöntőbe.  Ezzel szemben Spanyolországnak nem valószínű, hogy erős csapatokkal kell szembenéznie a nyolcad döntő  egyenes kieséses szakaszában, így a spanyoloknak 73 %-os esélyük van a negyeddöntőbe jutásra.

Ha mindkettő bekerül a negyeddöntőbe, akkor többé-kevésbé egyenlő eséllyel nyerhetnek

"Spanyolországnak azonban egy kicsivel nagyobb az esélye, főleg azért, mert Németországnak viszonylag nagyobb a valószínűsége, hogy kiesik a nyolcad döntőben" - állítja a Groll and co.


De van még egy további csavar. A random-tree módszer  lehetővé teszi az egész bajnokság szimulálását, és ez a fentiektől eltérő eredményt produkált.

"A bajnokság legvalószínűbb menetrendje szerint nem a spanyol, hanem a német csapat nyerné meg a világbajnokságot" - mondják.

Természetesen, a permutációk iszonyú nagy száma miatt ez a menetrend még mindig rendkívüli módon valószínűtlen. A Groll and co szerint a valószínűség 1:100.000-hez (egy a százezerhez). A bajnokság kezdetén Spanyolországnak van a legnagyobb győzelmi esélye a Groll and co szerint.

De ha Németország bekerül  a negyeddöntőbe,  akkor szerintük ő lesz a befutó

A csütörtökön megkezdődött bajnokságon a vendéglátó Oroszország Szaúd-Arábiával játszott. Viszont egyik csapat sem valószínű, hogy bekerül a negyeddöntőbe...

Forrás: https://www.technologyreview.com

A legaktuálisabb hírek érdekelnek a 2018-as futball világbajnokságról?

Szeretnél minden hírt egy helyen látni?

A FILTER.HU összegyűjtötte neked - csak görgess lejjebb! 
Pályán
Pályán kívül
Pályán
Pályán kívül
Pályán
Pályán kívül
Pályán
Pályán kívül
További anyagok