30 °C, Budapest
30 °C
Budapest
Holnap
26°
Holnapután
23°
Szerda
19°
2022.08.14. , Marcell
filter.hu filter.hu

Megtalálták a történelem legszerencsétlenebb emberének a csontvázát

Ha nem lenne valóságosan elszomorító, képregénybe illő is lehetne a jelenet

A pompeji régészeti lelőhely szakemberei egy olyan ember csontvázát ásták ki, akit egy óriási kőtömb zúzott össze a Vezúv kitörése miatti kétségbeesett menekülése közben.

A csontváz fejét még nem találták meg. Pompeji, Régészeti park

 

A történelemben hírhedt vulkánkitörés időszámításunk szerint 79-ben az egymáshoz közeli római városokat, Pompejit és a Herculaneumot  pusztította el a kitörő  hamu és kőzet folyammal. Az áldozatok számáról még mindig nincsenek pontos adatok, a régészek eddig legalább 1500 ember maradványait tárták fel a két városban és a környéken, és valószínűleg sokan még mindig a vastag vulkáni szőnyegben vannak eltemetve.

Íme, a történelem legszerencsétlenebb pasasának földi maradványai

Az összezúzódott csontvázat nemrég találták meg a Pompeji közelében lévő  Vicolo dei Balconi nevű, frissen feltárt területen.

A régészek úgy vélik, hogy a csontváz egy 30 évnél nem idősebb emberé, aki a város egy hátsó sikátorában próbált elrejtőzni az aláhulló  vulkanikus törmelék elől. Furcsa módon a testet az épület első szintjén találták meg, ami azt sugallja, hogy egy vastag hamuréteg már leesett, amikor a vulkáni felhő ereje által megmozdított kőtömb a férfi fejére és vállára zuhant. Koponyájának maradványait még nem találták meg, bár valószínűtlen, hogy bármi is megmaradt volna belőle.

Pompeji Régészeti Park

 

A csontok első vizsgálata azt mutatja, hogy az egyik lába sérült lehetett. A kutatók szerint,  lehet, hogy ez a fogyatékosság akadályozta meg abban, hogy elmeneküljön és elkerülje a végzetét.

"Ez a kivételes lelet hasonló egy pompejihez, ahol egy sánta ember csontvázára bukkantak   a Kovácsmester Házban. Valószínűleg őt is a fizikai korlátozottsága akadályozta meg abban, hogy elmeneküljön és így vált áldozattá."- nyilatkozta Massimo Osanna, a Pompeji Régészeti Park főigazgatója.

Ezzel a szerencsétlen emberrel ellentétben a pompeji ikonikus múmiák valójában nem mumifikálódott maradványok, hanem öntvények. 1860-ban az olasz régész, Giuseppe Fiorelli fedezte fel, hogy a megsemmisült emberekről képet lehet alkotni, ha a vulkáni hamuban kialakult üregbe, ahol a testek végül felbomlottak, cementet öntenek.

Évek óta először most új régészeti feltárások zajlanak Pompejiben, felfedezések bőségét aratva. Az egyik legfurcsább lelet egy olyan ló maradványa, melyet egy pompeji elővárosi villa hamvaiból „csomagoltak ki” és tettek kiöntéssel halhatatlanná.

Forrás: http://www.iflscience.com

Olvass még érdekes történelmi tényekről - csak görgess lejjebb!

 

Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok