6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Tovább nő a szennyezett saláta halálos áldozatainak száma

Öt ember meghalt, és további 197 megbetegedett egy halálos, e. coli fertőzés hullám következtében az Egyesült Államokban, mely Arizona államból származó szennyezett salátának tulajdonítható.

A fertőzés március 13. óta tart és az USA 35 állama érintett. Május közepe óta két halálesetet regisztráltak Minnesotában és egyet-egyet Arkansasban és New Yorkban. A legelső halálos esetet Kaliforniából jelentették május elején.

Az amerikai járványvédelmi központ (Centers for Disease Control and Prevention) jelentése szerint a 197 fertőzött ember közel fele kórházba került.

Úgy tűnik, hogy az arizonai Yuma városában termesztett rómaisalátához vezetnek a nyomok, de még nem tudták sem a termelőt, sem a forgalmazót beazonosítani.  Egy blogbejegyzésben Scott Gottlieb, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) biztosa és Stephen Ostroff, a helyettese, elmondták, hogy az okokat kutatják.

"Az FDA szakemberei nagy erőkkel keresik a választ a járványkitörés forrását illetően, és arra törekszenek, hogy  megakadályozzák a fertőzés megismétlődését  a jövő szezonban " - nyilatkozták.

Azt feltételezték, hogy az apróra vágott vagy zacskózott rómaisaláta a „bűnös”, de egy alaszkai börtönből  egész fejes saláta általi megbetegedéseket jelentettek.

Néhány ember pedig, aki megfertőződött, maga nem is evett salátát, hanem egyszerűen olyanok közelében tartózkodott, akik ettek belőle

Bár a legtöbb e. coli baktérium nem ártalmas, olyan toxinokat tud termelni, amelyek súlyos betegséghez vezethetnek. A fertőzöttek közül sokan egy héten belül meggyógyulnak, de néhányuknál a  tünetek súlyosbodnak és potenciálisan végzetesek is lehetnek.

A tünetek között lehet hasmenés és a hányás, amely súlyos bajokhoz, akár veseelégtelenséghez is vezethet. Ezt kísérheti a vizelés gyakoriságának csökkenése, fáradtság valamint  az orca  és a szemhéj rózsaszín színének elvesztése.

A Járványvédelmi Központ szerint az összes, feltételezhetően Arizonában termelt szennyezett saláta eltarthatósági ideje lejárt. A Yuma régió utolsó szállítmányát április 16-án takarították be, melyek tárolási ideje 21 nap.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal szerint a közvetlen kockázat már elmúlt, de a betegség forrásának feltárása továbbra is rendkívül fontos a mostanihoz hasonló "komoly és tragikus fertőzések" megelőzése érdekében.

Forrás: http://www.iflscience.com

Mire figyelj még, ha utazol? Görgess lejjebb és megmutatjuk!
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
További anyagok