13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

A rémisztő ok, amiért Észak-Korea felhagyott az atomkísérletekkel...

Helyrehozhatatlan károkat okoztak felelőtlen próbálkozásaikkal?

Az észak-koreai atomkísérleti telep, a Punggye-ri fölötti hegy tavaly ősszel valószínűleg beomlott egy robbantáskor - számoltak be a kínai Műszaki és Tudományegyetem geológusai.

A hír aggodalmat keltett, hiszen sugárzó anyag kikerülése környezetvédelmi katasztrófákhoz vezethet.

A hír publikálása előtt nem egészen egy héttel jelentette be Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a nukleáris és rakétakísérletek felfüggesztését és a telep bezárását az Amerikai Egyesült Államok és Dél-Korea vezetőivel való tárgyalásai előzményeként, a hír azonban új megvilágításba helyezi a dolgot.

"A hegyomlás miatt továbbra is folyamatosan figyelni kell, nem kerül-e a radioaktív anyag a légkörbe a kísérleti telepről" – írták a geológusok a Geophysical Research Letters c. online tudományos lapban hamarosan megjelenő közleményükben.

2017. szeptember 3-án egy atombomba „teszt-robbantásakor a Mantap-hegyen üreg és repedt ’sziklakürtő’ keletkezett, amin keresztül radioaktív anyag szivároghat ki” – írják a kutatók. Ennek a hatodik robbanásnak a becsült ereje 100 kilotonna TNT-nek felel meg, ami az előző öt észak-koreai robbantásnál tízszer nagyobb. Összehasonlításul: 1945-ben egy 15 kilotonna TNT-nek megfelelő erejű atombomba robbant Hiroshima fölött.

Atomrobbantáskor hatalmas mennyiségű hő és energia szabadul fel

A Punggye-ri robbantás után 8,5 perccel 6,3-as erősségű földrengést, majd a következő hetekben még négy további földrengést regisztráltak. A tesztek előtti és utáni műhold-felvételek összehasonlításával és részletes földrengés-adatok társításával ki lehetett mutatni az epicentrumot, és kiderült, valóban a robbantások váltották ki a földrengéseket.

A korábbi tesztek miatt a terület tektonikus stressznek ellenálló kapacitása úgy módosult, hogy a korábban inaktív tektonikai törésvonalak a „kritikus hiba” állapotába kerültek. A terület további háborgatása, újabb nukleáris teszt még pusztítóbb földrengéseket válthat ki. „Az észak-koreai nukleáris tesztek a hegy alatt folytak. Egy hasonló erejű nukleáris teszt nagyobb hegyomlással, környezetvédelmi katasztrófával járna” – vonják le a következtetést a kutatók.

Egy 2018. márciusi tanulmányban más kutatók már feltételezték, hogy a tektonikai fejlemények nem a természetes tektonikai tevékenység, hanem mesterkedés miatt következtek be, a hamarosan publikálásra kerülő mérések pedig megerősítik ezt.

Az utórezgésben valószínűleg „hirtelen megsemmisült a robbanás generálta repedt sziklakürtő az üreg beomlása miatt” – olvasható a tanulmányban.

Egyelőre nem észleltek radioaktív anyagot a kínai határon, de Kína tart attól, hogy a nagyrészt beomlott hegyen keletkezett repedéseken, nyílásokon keresztül radioaktív por szivároghat ki.

Forrás: http://www.iflscience.com/, https://www.reuters.com/, http://adsabs.harvard.edu, https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/journal/19448007, http://www.abc.net.au/, https://www.apnews.com/, https://www.independent.co.uk/, https://www.usgs.gov/,

Olvass tovább, összegyűjtjük neked a híreket Észak-Koreával kapcsolatosan!
Észak-Korea
Reakciók
Észak-Korea
Reakciók
Észak-Korea
Reakciók
Észak-Korea
Reakciók
További anyagok