5 °C, Budapest
5 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Döbbenetes ez a hamis Obama-videó

A BuzzFeed honlapon megjelent videó újra felhívja a figyelmet az ún. "deepfake" videókra, amelyekkel egészen könnyen lehet bármit ismert személyiségek szájába adni

A videóban Barack Obama rá egyáltalán nem jellemző dolgokat mond, pl. hogy Ben Carson "bebújt az odújába", vagy hogy Trump „tökéletesen szarházi”.

„Olyan korba érkezünk, amikor az ellenségeink bárkit bármikor rákényszeríthetnek, hogy azt mondja, amit ők akarnak, olyasmit is, amit ők maguk nem mondanának ki” – ez persze nem Obama, hanem az ő hangját imitáló Jordan Peele (a Key&Peele-ből).

A BuzzFeed szerint 56 óráig tartott a video létrehozása egy video-effekt szakértő segítségével, vagyis ezt azért még nem mindenki tudja megcsinálni, az app azonban idővel valószínűleg olcsóbb és egyszerűbb lesz.

„A jó hír az, hogy egy valóban jó deepfake-hez egyelőre sok idő és jó adag szakértelem szükséges, mert két folyamatot kell egyidejűleg kezelni” – írja a BuzzFeed. „A rossz hír viszont az, hogy hamarabb lesznek egyszerűbbek, olcsóbbak és gyorsabbak a számítógépek és a programozásuk, mint ahogy várnánk – vagyis meg kell próbálni felkészülni.”

Obama arcára a FakeApp-pal Peele ajkát tették

A deepfake videók 2017 végén kerültek előtérbe, amikor ismert személyiségek pornóvideói jelentek meg az interneten. Ez év elején a szakértők már figyelmeztették az internet népét, hogy a deepfake videókat a politikában is felhasználhatják.

"Aki befolyásolni akar egy politikai folyamatot, azt a célszalaghoz juttatja az ötlet, hogy egy ember arcát egy másiknak a testére lehet tenni" - mondta a CBS-nek Mark Warner virginiai szenátor. - "Ez lesz az új valóságshow, 2020-ra biztosan, de akár már az idén is" - tette hozzá.

Már ez az Obama videó is rávilágít arra, hogy – bár a technológia egyelőre elég bonyolult –  egyre jobb minőségű végterméket létrehozni egyre könnyebb lesz. Ne felejtsük el: ha hihetetlennek gondoljuk, amit látunk – hát, talán tényleg az.

 

Forrás: http://www.iflscience.com/, https://www.buzzfeed.com/, https://www.cbsnews.com/

További meghökkentő hírekért csak görgess lejjebb!
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
További anyagok