6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
13°
Kedd
18°
2024.02.24. szombat, Mátyás
filter.hu filter.hu

Új információk Prince haláláról

Dr. Lewis Nelson, a Rutgers New Jersey Medical School orvosi ügyeletének vezetője szerint „rendkívül magas” volt Prince szervezetében a fentanyl koncentráció.

Minden halál, akár egy hírességgel akár egy átlagemberrel történik szívszorító, ahogy Prince 2016. április 21-i halála is sokkolta a családot és rajongókat.

Az ikonikus sztár mindenkit váratlanul ért, és tudni szerette volna, hogy vajon mi történt vele valójában.

A legfrissebb információk talán közelebb visznek a megfejtéshez.

A vérben 67,8mikrogram/l opiát koncentrációt mértek, ami még „egy krónikus fájdalommal, fentanyl tapaszon élő beteg” esetében is túl sok, és „nyilvánvalóan” ez okozta a halált. Dr. Nelson azt mondta az AP-nek, hogy az 58 mikrogram/l koncentráció feletti érték már halálos.

Prince májában 450 mikrogram/kg volt a koncentráció, ami majdnem hétszerese a 69 mikrogram/kg túladagolásos, potenciálisan halálos értéknek.

Mivel Prince otthonában mindenütt orvosságos üvegek hevertek, a sztár tablettában vehette magához a kábítószert, amit ki lehetett mutatni a májában és a gyomrában is.

VIZSGÁLAT FOLYIK

Azt még vizsgálják, hogyan juthatott az énekes a kábítószerhez, és nemsokára eldől, sor kerül-e vádemelésre. Tavaly két orvost gyanúsítottak: Michael Schulenberg helyi specialistát és Howard Kornfield drogaddikciós szakorvost, akinek a fia ott volt, amikor megtalálták Prince holttestét. Az ügyvédek szerint ma már egyik orvost sem gyanúsítják, de hivatalos nyilatkozat még nem hangzott el.

JÁRVÁNY

Az USA-ban elborzasztó mértékben nő a drog-túladagolásos halálesetek száma, miközben több mint kétmillió amerikai él vényköteles vagy illegális kábítószeren.

2016-ban több mint 63,000 túladagolásos halálesetet regisztráltak az USA-ban, ebből 60% fölött kapcsolódott opiáthoz. Az utóbbi másfél évben 30%-kal nőtt a túladagolási arány.

Riasztó, hogy a fentanyl előállítása olcsóbb, mint más fájdalomcsillapítóé, és a tabletta formája, színe gyakran hasonlít is az enyhe fájdalomcsillapítóra.

2017-ben Trump kijelentette, hogy az USA opiát-válsága elérte a közegészségügyi veszély mértékét. Ezzel felhívta a közvélemény figyelmét az ügyre, és több pénz áll majd rendelkezésre megelőzési és kezelési programokra. 2017 nyarán új törvény biztosított is 181millió dollárt az opiátjárvány megfékezésére. Más jellegű változás, hogy csökkentették a belföldön előállítható opiátok számát, és egyszerűbb lett két opiátfüggőség kezelésére szolgáló gyógyszer felírása.

Prince életét és halálát feldolgozó témánkat lentebb találod, számtalan cikkel, érdekességgel.
Magyar beszámolók
Külföldi hírek
Magyar beszámolók
Külföldi hírek
Magyar beszámolók
Külföldi hírek
Magyar beszámolók
Külföldi hírek
További anyagok