14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

Az óraigazítás hasznos - ne panaszkodjatok!

Az óraigazítás után március 25.-ét követően végre este fél 7 helyett fél 8-ig lesz világos Budapesten. Aztán egyre tovább és tovább lesz világos! Mégis minden évben, amikor az órákat állítjuk, az emberek folyamatosan panaszkodnak...

De miért is kell órát állítani? Mi a baj az alap zónaidővel? Miért nem az eredetit használjuk? Miért nem a nyári időt használjuk egész évben?

Megkísérlem elmagyarázni, mi is a jó az óraigazításban!

A tavaszi és őszi óraigazítás egy jól bevált rendszer. Az a célja, hogy kisebb legyen a napsütés pazarlása, mégpedig oly módon, hogy az órákat akkor állítjuk előbbre, amikor egyre hosszabbak lesznek a nappalok, és ezzel az egész lakosság egyszerre a napkeltéhez közelebb eső időpontra teszi át az ébredését.

Amikor pedig ősszel lerövidül a nappalok hossza, akkor visszaállunk az alap időzónára. Ez egy egyszerű és  hasznos dolog - jól is működik, érdemes lenne megtartanunk!

Az egész évben használandó alap időzóna pazarolja a világosságot!

Sokan utálják zsigerből az óraátállítást. Tegyük fel, hogy hallgatunk rájuk... - eltöröljük az óraigazítást. Ebben az esetben az alap időzónában nagyon korán világosodna. Akinek fontos a fény, annak azt tanácsolnánk, hogy keljen fel nyáron korábban és használja ki a napsütést saját maga!

Legyünk őszinték: a legtöbben nem kelnénk fel korábban! Csak pár olyan mazochista lenne, aki megtenné ezt, hogy ekkor szórakozzon vagy sportoljon - az emberek 99%-a simán aludna a világosban és szinte mindenki pazarolná a fényt - nem érdekelne senkit, hogy mikor kel fel a Nap! Pedig az alap időzónánkban óraállítás nélkül nyáron már hajnali 3-kor világosodna! 

Amit a legtöbben valójában akarunk az a munka utáni szabadidő a világosban! Ez a nap legjobb része, azt tesszük ami nekünk fontos. Nagyon jó lenne, ha a szabadidő még nagyobb része világosban lehetne! 

Az óraátállítás miatt, a nyári időzónában átcsúsztatunk egy korai, nem kellően kihasznált világos órát a délutánra - amikor nagyon jól jön, mert mindenki a munkája és a teendői után szeretne igazán lazítani -, emiatt is nevezik angolul napfény megtakarító időnek (DST - Daylight Saving Time). Ráadásul ez egy jól szervezett, bevált rendszer, amiben emberek, országok már megegyeztek, hogy Európa nagy részén mindenhol ugyanakkor egy órával korábban kezdjük a napunkat nyáron.

Lehetne persze másképp is: elméletben a munkahelyek is kihírdethetnék, hogy tavasztól őszig egy órával előbb kezdenek és akkor nem kéne az óraátállítás.

Csak éppen az mennyire idegesítő lenne, ha a munkahelyeden a vezetőség úgy döntene, hogy nálatok 3 héttel előbb kezdik meg a nyári munkarendet, mint a gyereked iskolájában? Azzal, hogy az órát mindenhol egyszerre állítjuk át, sok kellemetlenségtől óvjuk meg magunkat!

Mi a helyzet az egész éves nyári idővel?

Az egész éves nyári időszámítás Magyarországon első ránézésre jónak tűnik, mivel az országban mindig korán kel a Nap, emiatt a mostanihoz képest egy órával későbbre csúszó napkelte sem lenne egyáltalán problémás. Ráadásul a hosszabb esték is jól jönnének! A jelen állapothoz képest, ez nem járna nagy megtakarítással. Viszont a nyári idő egész évben csak akkor lenne használható, ha az EU egésze eldobná a nyári időszámítást, aminek nincs nagy valószínűsége, hiszen egy koordinált, kipróbált, hasznos és energiatakarékos rendszert nem szoktak csak úgy eldobni vagy éppen hagyni, hogy kivételezzenek egyes országokkal.

Főleg nem akkor, amikor melegszik a Föld és egyre több az olyan időjárási anomália, amit nem tudunk mással magyarázni, mint az emberi tevékenység hatásával. Ráadásul ezzel oda is lenne a koordináció legfontosabb eredménye hogy minden tagország egységes logika szerint alkalmazza az óraigazítást és a helyi idő csak az időzóna alapján változik. Ennek hiányában Münchenből Budapestre nyáron utazva nem kéne órát igazítani, télen pedig igen - ez nagyon problémás lenne!

Az EU, amikor újra megvizsgálja, hogy ne legyen óraátállítás, akkor figyelembe kell vegye az északi és a déli országok igényét is. Azt is jó eséllyel megnézik majd, hogy az időzóna nyugati részén télen reggel ne fél 10 körül keljen a Nap, hanem inkább fél 9 körül - amihez továbbra is szükség van az óraigazításra, ugyanis az egész éves nyári időzóna szerint ennyire későn lenne Nyugat-Európában télen világos.

Nem valószínű, hogy a franciák vagy a németek vaksötétben szeretnének dolgozni menni télen... Óraátállítással a téli időszakban a világosság most teljesen jól lefedi a lakók ébrenlétét. Ahol megfelelő az időzóna, az óraigazítás ott hasznos dolog! Jó esély van, hogy megmarad az óraigazítás, emiatt nekünk maradnak a korai reggelek... Esetleg változhat még valami?

Nekünk jó az időzónánk?

Sajnos Magyarország időzónája nem felel meg már a mai igényeknek!

A jelenlegi rendszert 134 éve, 1884-ben alkották és az akkori rendszer nem lett azóta sem felülvizsgálva, pedig az emberek ma jóval később kelnek, mint őseink - ráadásul szeretünk is este sokáig tenni-venni és fennmaradni. Az országban a mostani nyári napkelték túl koraiak, szinte egész évben korán van világos, emiatt sok fény veszik el reggel kihasználatlanul. Ezeket az elvesző órákat este sokkal jobban ki lehetne használni, ha az ország időzónáját megváltoztatnánk - ekkor nyáron még kevesebb fény veszne el reggel és még több jutna estére. 

A GMT+2 időzóna lehetne hazánk új időzónája, amiben a mostanihoz képest mindig eggyel többet mutatna az óra. Megváltoznának a napkelték időpontja is: ha pl. most 5:30-kor kel a Nap, akkor ez 6:30 lenne az új időzónában - pont, amikor a legtöbben ébrednek! A későbbi napkelték és a tovább tartó hosszabb esték sokkal jobban megfelelnének a mai igényeknek, mint Magyarország jelenlegi GMT+1 időzónája.

GMT+2 időzónát Magyarországnak!

A GMT+2 használatával jelentősen, 70-73 nappal megnövekedne a világos esték éves száma és az esti világosság hossza. Március végétől októberig már érezhetően sokkal tovább lenne este világos, több mindent lehetne csinálni munka után!

Hazánkban elég sok a túlsúlyos ember - lehetne például sportolni! Ebben az új és világosabb időzónában, az óraigazításra és téli időzónára továbbra is szükség lenne, hiszen mi sem akarnánk télen fél 9 utáni reggeli sötétséget. Annak nagyon örülnénk, hogy még decemberben is később sötétedne be, mint most - ezzel az óraigazítás egy csapásra hasznos dologgá válna itthon is.

Hagyjuk abba a panaszkodást az óraigazítás miatt, nem ez a főbűnös  - jól működik, csak mi nem vagyunk jó időzónában! Váltsunk időzónát, használjuk helyesen az órát és élvezzük a hosszú, világos estéket!

Szerző: Herman Gábor


A bejegyzés egy Business Insider cikk felhasználásával készült.

 

Olvass tovább, tippeket adunk az egészséges(ebb) életmódhoz!
Mit tegyünk?
Mit (ne) együnk?
Mit tegyünk?
Mit (ne) együnk?
Mit tegyünk?
Mit (ne) együnk?
Mit tegyünk?
Mit (ne) együnk?
További anyagok