6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2018.10.16. kedd, Gál
filter.hu filter.hu

Egy orosz orvos saját magát operálta meg az Antarktiszon

Mi mindenre képes az ember szükség esetén!? Dr. Rogozov egy napon gyengének érezte magát, fájt a hasa és hányingere volt. Megállapította, hogy akut vakbélgyulladása van, és sürgősen meg kell operálni...
Booking.com
Leonyid Rogozov 1959-ben diplomázott, majd rögtön élt a lehetőséggel és klinikai sebész rezidensként kezdett dolgozni, azonban tanulmányait megszakította a 6. szovjet antarktiszi expedíción, 1960.-ban való részvétele, mint az expedíció egyetlen orvosa.

1961-ben dr. Leonyid Rogozov egy kicsiny orosz kutatócsapat orvosaként tartózkodott az Antarktiszon. Egy napon gyengének érezte magát, fájt a hasa és hányingere volt. Megállapította, hogy akut vakbélgyulladása van, és sürgősen meg kell operálni.

A legközelebbi állomásokon egyetlen repülő sem tartózkodott, valamint a kedvezőtlen időjárási körülmények sem tették lehetővé a repülést.

Elhatározta, hogy megműti magát a kutatóbázison.

Helyi érzéstelenítést alkalmazott, és nekifogott a vakbele eltávolításának a sofőr meg a meteorológus segítségével. Egy tartalék ember is volt a szobában arra az esetre, ha a másik kettő egyike elájulna.

Rogozovnak időnként abba kellett hagynia a műtétet, hogy megküzdjön a hányingerrel és a stresszel. Így 1 óra 40 percig tartott, mire sikerült eltávolítani a vakbelét, még éppen mielőtt az perforálódott volna.

Az orvos problémamentesen gyógyult, és folytatta munkás, egészséges életét.

Forrás: https://historicalsnaps.com/http://biokemia.blog.hu

Történelmi érdekességekről olvashatsz az alábbi témánkban összegyűjtött cikkekben
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok