5 °C, Budapest
5 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Kitiltják az iskolából a nem beoltott gyerekeket

Keményvonalas lépéseket eszközölnek a járványok megelőzése végett

Az USA Oregon államában február 21-én „kizárási napot” tartottak. Az állam egészségügyi hatósága közölte, hogy „a szülőknek be kell mutatniuk a gyermek oltási könyvét az iskolában, az óvodában vagy a bölcsődében.

"Február 21-től „nem látogathatja ezeket az intézményeket az a gyermek, akinek az oltási könyve hiányos.”

A Newsweek szerint az oltási könyvnek – életkor szerint változóan - MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola), gyermekbénulás, hepatitis A, B, DiPerTe (diftéria-szamárköhögés-tetanusz), himlő és HIB (haemophilus Influenzae B) oltásokat kell tanúsítania.

Az USA más államaiban is hasonló intézkedéseket hoznak, Texastól Illinois-ig.

Oregonban az egészségügyi hatóság 2017-ben közel 30,000 levelet küldött a szülőknek és a gyámoknak, amelyekben tájékoztatták őket a gyermek oltási könyvének hiányosságairól. Végül 4,646 gyermeket zártak ki tavaly az oktatásból ideiglenesen, a hiányzó oltások pótlásáig. Az idén remélhetőleg kevesebb gyermek kizárására kerül sor.

Meg kell jegyezni, hogy ezeknek az oltásoknak még nem mindegyike kötelező Amerikában, részben gyakorlati, részben idejétmúlt erkölcsi okokból. Oregon állam törvényei szerint minden gyermekintézményt látogató gyermeknek naprakész oltási könyvvel kell rendelkeznie, vagy fel kell tudni mutatni, miért „kivételezett”. A felmentések legtöbbnyire orvosi jellegűek. Ilyenek pl. azok a nagyon ritka okok, mint a gyermek súlyos allergiája, gyenge immunrendszere. Jó átoltottsági arány esetén azonban ők is védettek a betegséggel szemben, ha mindenki más be van oltva.

Bizonyos esetekben nem orvosi, „személyes, vallási vagy filozófiai” okok is szóba jöhetnek. Az ilyen felmentéseket ugyan nem adják meg azonnal, amikor a szülő kéri, de előbb-utóbb igen, és egy 2014-es felmérés szerint növekszik az Egyesült Államokban a nem orvosi okból adott felmentések aránya.

„A legtöbb felmentést kérő megkérdőjelezte, hogy biztonságos-e az oltás, de akadtak olyanok is, akik pusztán kényelemből kérték a felmentést” írták a 2014-es tanulmányban.

2016-ban a világon minden tizedik gyermek oltatlan maradt. Egyes országokban szükségtelen főcímekhez vezetett az oltásellenes mozgalom újraéledése – bizonyos kormánykörök hallgatólagos támogatásával -, másutt pedig nincs kellő erőforrás az oltások biztosításához.

A WHO szerint Európában egyre gyakoribb a mumpsz, miközben jó MMR-átoltottság esetén ez nem így lenne. 2016-ban tapasztalták a legkevesebb bejelentett mumpsz-esetet. Ehhez képest 2017-ben négyszeres volt a növekedés, amit a WHO „tragédiának” nevezett – olvasható a BBC hírében.

A kormányok az egész világon, Ausztráliától Franciaországig és Olaszországig rendszerint úgy reagálnak az oltásellenes mozgalmakra és a megalapozatlan bizalmatlanságra az oltásokkal szemben, hogy bevezetik vagy kiterjesztik a kötelező védőoltásokat, elsősorban az iskoláskorú gyermekek esetében.

E tekintetben Oregon sem kivétel

Tulajdonképpen az USA valamennyi állama megköveteli a tanulók védőoltásait, csak a kivételek különböznek államonként. 2017-ben 18 szövetségi államban lehetett „filozófiai okokból” mentességet kérni az oltások alól.

A WHO úgy becsüli, hogy az oltási programoknak köszönhetően évente közel 3millióan maradnak életben. Még mindig gyermekek milliói maradnak azonban oltatlanul, leginkább azokban az országokban, ahol „törékeny a humanitárius helyzet”, súlyos probléma maga az oltásokhoz való hozzáférés is. A gazdag országokban azonban ez gyakran személyes döntés kérdése, nem a hozzáférés hiánya miatt kell elviselni. Akik tehát „filozófiai” okból kérnek mentességet, azok egyszerűen nem fogják fel, milyen szerencsés körülmények között élhetnek.

Forrás: http://www.iflscience.com/, http://www.newsweek.com, http://www.oregon.gov/oha/,

 http://www.bbc.com/

További, oltással kapcsolatos cikkeket lejjebb görgetve olvashatsz!
Oltáspárti
Oltásellenes
Oltáspárti
Oltásellenes
Oltáspárti
Oltásellenes
Oltáspárti
Oltásellenes
További anyagok