6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Atombombát a gyereknek? Még kapható a neten...

A Gilbert Atomenergia Labor minden idők egyik legbizarrabb gyerekjátéka

Ellentmondásos játékok időről időre megjelennek a piacon. Van, amelyiknek le lehet nyelni a darabjait, a másikat ólomtartalmú festékkel fújták be, sőt a hírhedt, súlyos fémvégű kerti darts-sal a gyerekek eltalálhatták egymás fejét. De legalább egyik ilyen játék sem sugárzott radioaktívan.

MÉG MINDIG AKAD A NETEN BARKÁCSOLHATÓ ATOMBOMBA

Az amerikai Gilbert játékgyár U-238 Atomenergia Laboratóriuma viszont igen. Több formában tartalmazott uránt, az atombomba kulcsfontosságú elemét és egy miniatűr, összeszerelhető ködkamrát is. A használati utasítás szerint a gyerek

"a családot és a barátokat bájolhatja el azzal, ahogy a ködkamrában megfigyelhetik az urán radioaktív bomlásának a folyamatát. Bámulatos látványt adnak a ködszemcséken a fantasztikus sebességgel mozgó elektronok!"

És ha ez még nem lenne elég a szórakozáshoz, a háttérsugárzást is lehetett mérni a dobozban levő Geiger-Müller számlálóval, ami – állította a használati utasítás – tűz-víz játékra is alkalmas volt: úgy képzelték, hogy a házigazda által eldugott sugárzó anyagot a vendégek a Geiger-Müller számlálóval keresik meg.

A dobozban levő radioaktív anyagok amúgy kvázi-biztonságosak voltak, és a használati utasítás külön figyelmeztetett, hogy a gyerek ne vegye ki az uránt a kazettából, nehogy széthasadjon és sugárzóvá tegye az egész házat. Az urán kb. ugyanannyira sugárzott, mint a nap UV sugarai, és ha a gyerek ha elég soká tartotta a játékot a kezében, akkor ugyanúgy leéghetett, mintha napon lett volna.

Az 1950-ben 50 dollárért piacra dobott játék őrült drága volt: ez az összeg ma közel 500 dollárnak felel meg. A játék alig fogyott, és két év, 5000 eladott készlet után csendben eltűnt a polcokról.

Azóta a játék gyűjtemények darabja lett, ma az interneten közel 2000 dollárért lehet vásárolni.

És nem kell aggódni: az urán felezési idejének ismeretében a játék a következő néhány milliárd évben még simán használható lesz...

Forrás: http://allthatsinteresting.com/

A történelem érdekes - olvass tovább!
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok