9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Veszélyes, hamis hír kering a Facebookon. NE oszd meg!

Nem arról a hamis hírről van szó, amit azért nyilvánítasz hamisnak, mert nem egyezik a politikai nézeteiddel. Ez egy igazán veszélyes fajta hamis hír. A hír teljes mértékben tudománytalan és az a célja, hogy megtévessze és megijessze az embereket.

Mint sok hasonló, ez is terjed már magyarul is. Az eredeti cikk a CDC (Disease Control and Prevention -  betegség ellenőrzéssel és megelőzéssel foglalkozó központ az USA-ban) nemlétező orvosait idézi, és  arra akarja rávenni az embereket, hogy ne tegyenek meg olyan dolgokat, amelyek pedig megmenthetnék az életüket, azaz megelőzhetnék, hogy megbetegedjenek, vagy akár bele is haljanak. Különösen veszélyes ez influenza időszakban!

Szöveg a képen:

Your News Wire

A CDC orvosai arra figyelmeztetnek, hogy idén a borzalmas influenza oltások okozhatják az országon végisöprő, iszonyatos influenza járványt.

A halálos kimenetelű járvány-kitörés oka a szerencsétlen influenza oltás.

A  Yournewswire  nevű weboldal  a hamis hírek terjesztéséről híres. 

A  yournewswire cikke  azt állítja, hogy az influenzaoltás okozza az influenzajárványokat és sokan halnak meg miatta.

"Országszerte sok ember halt bele az influenzába, és az egyik dolog, ami szinte mindegyiküknél közös volt, hogy influenzaoltást kaptak" - mondta a CDC egy névtelen (nem létező), orvosa a yournewswire-nek. Valójában semmi ilyet nem állítottak.

Rémisztő dolog ilyet olvasni, nem csoda, hogy az emberek ezt megosztják. Ha úgy találod, hogy valami új és rettenetes információ birtokába jutottál, amivel megmenthetnéd a családtagjaid életét, akkor azt te is megosztanád.

A cikk a haláleseteket az influenza elleni oltásnak tulajdonítja és azt állítja, hogy az injekció  veszélyesebb, mint maga a vírus.

Természetesen ez komplett nonszensz. Az influenzaoltás nem tartalmaz aktív vírust, csak inaktív vagy erősen gyengített verziót.

Kicsit lentebb görgetve további cikkeket olvashatsz tévhitekkel kapcsolatban, jó, ha tudod ezeket! Sőt, a csúszka segítségével azt is megnézheted, mit olvastak mások...