15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Két fiatal félmillió méhet pusztított el

Vajon milyen büntetés jár ennyi élőlény elpusztításáért?

Mikor az USA-beli Sioux City-ben egy méhész házaspár a tavalyi év legvégén kiment ellenőrizni méheik állapotát, azzal kellett szembesülniük, hogy barbár rombolás következtében mind az összes kaptár megsemmisült. Ez nemcsak több ezer dollár kárt jelentett a vállalkozóknak, hanem azt is, hogy a kaptárakban élő félmillió méh a hideg télbe, a megsemmisülésbe kényszerült.

A Sioux City Journal szerint a helyi rendőrség gyors nyomozással kiderítette, hogy a vandál pusztításért két – 12, illetve 13 éves – fiú okolható, akiket már le is tartóztattak.

A vád vagyoni kár okozása, ritka bűncselekményként haszonállat-létesítményben kár okozása és betörés.

Az indítékot egyelőre még nem sikerült feltárni. Közben a méhészeti vállalkozáshoz közösségi finanszírozásból áramlott pénz, így a pár talpon tudott maradni.

Trilliónyi fajjal élünk együtt a Földön, de méltánytalanul viselkedünk velük. Úgy látszik, hiába látjuk, mit teszünk, és akárhogy próbálunk ellenállni, mégiscsak az ökoszisztéma megsemmisítésén fáradozunk. A tömegméretű károkozásnál – mint amilyen a korallzátonyok kifehéredése, pusztulása – persze jóval gyakoriabb a viszonylag kisebb mérvű károkozás, ilyen például a trófeavadászat.

Az élővilággal kapcsolatos hírválogatásunkért görgess lejjebb!

Forrás: IFL Science

Állatok
Növények
Állatok
Növények
Állatok
Növények
Állatok
Növények
További anyagok