25 °C, Budapest
25 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
17°
Csütörtök
23°
2022.08.15. hétfõ, Mária
filter.hu filter.hu

Idén igaziból láthatunk egy fekete lyukat?

2018-ban az emberiség történelme során első alkalommal válhat valóra, hogy egy fekete lyuk képét láthatjuk saját szemünkkel.

12 hónapon belül valóra válhat a csillagászok és fizikusok egyik legnagyobb álma - megláthatjuk hogyan is néz ki valójában az egyik legmeghatározóbb kozmikus képződmény. A fekete lyuk valójában egy pont az űrben, mely olyan erős gravitációs mezővel rendelkezik, hogy még a fény sem képes elszakadni tőle - innen a névválasztás. Elsőként Einstein jósolta meg a fekete lyukak létezését, de ezt bizonyítani neki sem, és azóta másnak sem sikerült. 

Sok festett, rajzolt, vagy számítógép-generálta képet és filmet láttunk már ebben a témában, meghökkentő lehet hát a tény, hogy az asztrofizikusoknak valójában még sosem sikerült egy fekete lyuk képét rögzíteni. Az Eseményhorizont Teleszkóp (Event Horizon Telescope) üzemeltetői szerint a következő 12 hónapban elképzelhető, hogy sor kerül erre a tudománytörténeti jelentőségű eseményre.

Az Eseményhorizont Teleszkóp valójában nem egy távcső hanem teleszkópok hálózata, melyek a bolygó különböző pontjain találhatók. Egymással együttműködve - és olyan nagyítást szolgáltatva, melynek segítségével egy Los Angelesben heverő golflabda dudorait is meg tudhatnánk számolni New Yorkból - válhat idén elképzelhetővé, hogy a saját szemünkkel láthassuk meg, milyen is igazándiból egy fekete lyuk.

Forrás: https://futurism.com/this-year-black-hole-first-time-history/

 

További hírek a világegyetem érdekességeiről alábbi témánkban: