Laboratóriumi egérkísérletekben - melyek során kromoszóma-analízist és DNS-szekvenálást is használtak - angol tudósok egy csoportja az acetaldehid által okozott genetikai kárt vizsgálta. A talált eredmények sajnos erősen köthetők az iváshoz, mivel acetaldehid a testben elsősorban az elfogyasztott alkohol feldolgozása során keletkezik.
Kutatási eredményeik részletesen megmutatják, hogyan járul hozzá az alkohol hét különböző fajta rák kialakulásához - ezek közé tartoznak a leggyakoribb esetek, a mellrák és bélrák is.
"Néhány rák-típus az őssejtekben végbemenő DNS károsodás miatt alakul ki. Ez a károsodás véletleszerűen is végbemehet, de kutatásaink egyértelműen azt igazolták, hogy az alkohol fogyasztása növelheti a károsodás kockázatát" - jelentette ki Ketan Patel, az Orvoskutató Tanács Molekuláris biológiai laboratóriumának professzora, a kutatás egyik vezetője.
Ketan Patel Professzor az OT MB laboratóriumában, munka közben.
Fotó: 2018. január 2., Cambridge (REUTERS/Chris Radburn)
A WHO Nemzetközi Rákkutató Intézete az alkoholt az 1. csoportba tartozó rákkeltő anyagként tartja nyilván - "meggyőző bizonyítékokra" támaszkodva abban a tekintetben, hogy fogyasztása az emberi szervezetben rákot okoz.
Tudjuk, hogy nem a legjobb hír így szilveszter utánra... :(