13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Sajnálatos hír - az alkoholfogyasztás növeli a rák kockázatát

Eső után köpönyeg? Az újév első hetében, konkrétan január első szerdáján bebizonyosodott, hogy az alkoholfogyasztás által termelődő káros vegyi anyag szervezetünkben - az őssejtek DNS-ében - maradandó genetikai károsodást okozhat, és növelheti a rák kialakulásának kockázatát.

Laboratóriumi egérkísérletekben - melyek során kromoszóma-analízist és DNS-szekvenálást is használtak - angol tudósok egy csoportja az acetaldehid által okozott genetikai kárt vizsgálta. A talált eredmények sajnos erősen köthetők az iváshoz, mivel acetaldehid a testben elsősorban az elfogyasztott alkohol feldolgozása során keletkezik.   

Kutatási eredményeik részletesen megmutatják, hogyan járul hozzá az alkohol hét különböző fajta rák kialakulásához - ezek közé tartoznak a leggyakoribb esetek, a mellrák és bélrák is.

"Néhány rák-típus az őssejtekben végbemenő DNS károsodás miatt alakul ki. Ez a károsodás véletleszerűen is végbemehet, de kutatásaink egyértelműen azt igazolták, hogy az alkohol fogyasztása növelheti a károsodás kockázatát" - jelentette ki Ketan Patel, az Orvoskutató Tanács Molekuláris biológiai laboratóriumának professzora, a kutatás egyik vezetője.

Ketan Patel Professzor az OT MB laboratóriumában, munka közben.

Fotó: 2018. január 2., Cambridge (REUTERS/Chris Radburn​)

 

A WHO Nemzetközi Rákkutató Intézete az alkoholt az 1. csoportba tartozó rákkeltő anyagként tartja nyilván - "meggyőző bizonyítékokra" támaszkodva abban a tekintetben, hogy fogyasztása az emberi szervezetben rákot okoz.

Tudjuk, hogy nem a legjobb hír így szilveszter utánra... :(

Forrás: https://www.reuters.com/article/us-health-cancer-alcohol/how-alcohol-damages-stem-cell-dna-and-increases-cancer-risk-idUSKBN1ES1N2