6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Fagylalttal töltött kürtőskalács az új gasztró trend

Tömött sorokban várják minden nap a torontóiak a magyar fagylalttal töltött kürtős kalácsot hozó furgont. A 2015-ben közös családi vállalkozásként indított Eva’s Original Chimneyst-ben a klasszikus kürtős kalácsok mellett újraértelmezett – fagyis, nutellás, vajkaramellás, sajtos-citromos-borsos-olivaolajos – variációk is kaphatóak.

Dobsinai Éva férjével és két gyermekével emigrált az észak-amerikai országba, Torontóba, a kürtős kalácsot pedig azért kezdte el sütni, mert íze az otthonra emlékeztette.

Évtizedekkel később Éva unokája, Justin és felesége Budapestre látogatott, ahol megkóstolták a kürtős kalácsot. Egyből meg is született az ötlet: ezt a finomságot Kanadában is meg kell honosítani. 

"Elég volt egy harapás ahhoz, hogy eldöntsék, haza kell hozniuk Magyarországnak ezt az ízletes darabját Kanadába."

– olvasható nagyanyjukkal közös vállalkozásuk, a 2015-ben alapított Eva’s Original Chimneys weboldalán. (http://www.originalchimneys.com/)

Éva unokái segítségével alaposan átértelmezte a klasszikus kürtőskalácsot. Torontóban és Dél-Ontarióban furikázó food truckjaikban az eredeti cukros és fahéjas-cukros mellett többek között fagylalttal, nutellával, vajkaramellával és sós karamellás brownie-darabokkal töltött csokoládéöntetes, illetve cheddaros-olivaoljas-citromos-borsos változatot is árulnak.

A család ételes furgonját tömött sorok várják Torontóban és Dél-Ontarióban, Éváék neves főzőműsorokban szerepelnek, emellett a kanadai sajtó is elismerően szól a finomságról.

Dobsinai Évának köszönhetően tehát az elmúlt hónapokban a kanadaiak egyik kedvenc édessége lett a kürtőskalács.

Forrás: http://notable.cahttp://24.huhttp://startlap.hu

Még több cikket olvashattok gasztró témában itt: