Dobsinai Éva férjével és két gyermekével emigrált az észak-amerikai országba, Torontóba, a kürtős kalácsot pedig azért kezdte el sütni, mert íze az otthonra emlékeztette.
Évtizedekkel később Éva unokája, Justin és felesége Budapestre látogatott, ahol megkóstolták a kürtős kalácsot. Egyből meg is született az ötlet: ezt a finomságot Kanadában is meg kell honosítani.
"Elég volt egy harapás ahhoz, hogy eldöntsék, haza kell hozniuk Magyarországnak ezt az ízletes darabját Kanadába."
– olvasható nagyanyjukkal közös vállalkozásuk, a 2015-ben alapított Eva’s Original Chimneys weboldalán. (http://www.originalchimneys.com/)
Éva unokái segítségével alaposan átértelmezte a klasszikus kürtőskalácsot. Torontóban és Dél-Ontarióban furikázó food truckjaikban az eredeti cukros és fahéjas-cukros mellett többek között fagylalttal, nutellával, vajkaramellával és sós karamellás brownie-darabokkal töltött csokoládéöntetes, illetve cheddaros-olivaoljas-citromos-borsos változatot is árulnak.
A család ételes furgonját tömött sorok várják Torontóban és Dél-Ontarióban, Éváék neves főzőműsorokban szerepelnek, emellett a kanadai sajtó is elismerően szól a finomságról.
Dobsinai Évának köszönhetően tehát az elmúlt hónapokban a kanadaiak egyik kedvenc édessége lett a kürtőskalács.
Forrás: http://notable.ca, http://24.hu, http://startlap.hu
Még több cikket olvashattok gasztró témában itt: